Чи можна після оголошення відкритих торгів додати вимоги щодо забезпечення

Чи можна після оголошення відкритих торгів додати вимоги щодо забезпечення

Чи можна після оголошення процедури закупівлі відкритих торгів внести зміни до тендерної документації та оголошенняпро проведення відкритих торгів в частині вимог щодо забезпечення тендерної пропозиції та/або забезпечення виконання договору?

Частина 1 статті 21 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) встановлює, що оголошення про проведення відкритих торгів безоплатно оприлюднюється в електронній системі закупівель відповідно до статті 10 Закону.

Згідно з частиною 2 статті 21 Закону оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити, зокрема, інформацію щодо розміру, виду та умов надання забезпечення тендерних пропозицій (якщо замовник вимагає його надати).

Відповідно до частини 1 статті 22 Закону тендерна документація безоплатно оприлюднюється замовником разом з оголошенням про проведення конкурентних процедур закупівель в електронній системі закупівель для загального доступу шляхом заповнення полів в електронній системі закупівель. Тендерна документація не є об’єктом авторського права та/або суміжних прав.

Частиною 2 статті 22 Закону встановлено, що у тендерній документації зазначаються такі відомості, зокрема:

15) розмір та умови надання забезпечення тендерних пропозицій (якщо замовник вимагає його надати);

16) розмір, вид, строк та умови надання, повернення та неповернення забезпечення виконання договору про закупівлю (якщо замовник вимагає таке забезпечення надати).

Відповідно до частини 2 статті 24 Закону замовник має право з власної ініціативи або у разі усунення порушень законодавства у сфері публічних закупівель, викладених у висновку органу державного фінансового контролю відповідно до статті 8 цього Закону, або за результатами звернень, або на підставі рішення органу оскарження внести зміни до тендерної документації. У разі внесення змін до тендерної документації строк для подання тендерних пропозицій продовжується замовником в електронній системі закупівель таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше семи днів.

Отже, враховуючи вищенаведене, замовнику можна вносити зміни лише до тендерної документації, внесення змін до оголошення про проведення процедури закупівлі Законом не передбачено.

Якщо замовником будуть внесені зміни до тендерної документації, шляхом оприлюднення нової редакції тендерної документації та переліку змін до неї, в частині забезпечення тендерної пропозиції та забезпечення виконання договору та продовжено строк для подання тендерних пропозицій таким чином, щоб з моменту внесення змін до тендерної документації до закінчення кінцевого строку подання тендерних пропозицій залишалося не менше семи днів, то внесення змін до електронних полів оголошення про проведення процедури закупівлі буде порушенням.

Дата публікації: 04.02.2022