Чи можна укладати додаткову угоду на 20 % до договору про закупівлю, який було укладено за виключенням по підпункту 6 пункту 13 Особливостей

Чи можна укладати додаткову угоду на 20 % до договору про закупівлю, який було укладено за виключенням по підпункту 6 пункту 13 Особливостей

Пунктом 17 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178↗ (далі — Особливості↗), встановлено, що договір про закупівлю за результатами проведеної закупівлі згідно з пунктами 10 і 13 цих особливостей укладається відповідно до Цивільного і Господарського кодексів України з урахуванням положень статті 41 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон), крім частин другої – п’ятої, сьомої – дев’ятої статті 41 Закону та цих особливостей.

Відповідно до підпункту 6 пункту 13 Особливостей↗ придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли  відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, установлений замовником згідно з цими особливостями, у тому числі за лотом. При цьому предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики, проект договору про закупівлю, а також вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 цих особливостей), та сума договору про закупівлю не може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, зазначену замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, які відмінено через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі (учасника процедури закупівлі), з урахуванням прийнятного відсотка перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, якщо такий прийнятний відсоток був зазначений у тендерній документації.

Згідно з пунктом 19 Особливостей↗ істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) цих особливостей, не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, які передбачені пунктом 19 Особливостей↗.

Своєю чергою, підпунктом 8 пункту 19 Особливостей↗ передбачено зміну умов у зв’язку із застосуванням положень частини шостої статті 41 Закону. А частиною 6 статті 41 Закону визначено, що дія договору про закупівлю може бути продовжена на строк, достатній для проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році, якщо видатки на досягнення цієї цілі затверджено в установленому порядку.

Якщо вам потрібна допомога під час проведення закупівель, скористайтесь послугами Агентства  «Тендерний супровід закупівель на боці замовника».

Враховуючи викладене, якщо замовник уклав прямий договір по підпункту 6 пункту 13 Особливостей↗, то він може укласти додаткову угоду до цього договору щодо продовження строку дії договору, достатнього для проведення процедури закупівлі на початку наступного року в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в початковому договорі про закупівлю, укладеному в попередньому році. Головною умовою є проведення процедури закупівлі.

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, рекомендуємо взяти участь у навчанні «Фахівець з публічних закупівель: 5-денний інтенсивний практичний курс», яке буде проводити Академія Радник 21–26.01.2024.

Вікторія НЕХТА,
юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник