Деякі питання закупівлі медичних виробів та лікарських засобів

Деякі питання закупівлі медичних виробів та лікарських засобів

На сьогодні все більш актуальним стає питання закупівлі лікарських засобів та медичних виробів. Існує декілька важливих нюансів, які потрібно враховувати замовникам під час здійснення даних закупівель. Тож сьогодні ми розглянемо, на що потрібно звертати увагу замовникам  при закупівлі товарів медичного призначення.

Відповідно до пункту 22 частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) предмет закупівлі — товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції / пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням Єдиного закупівельного словника, затвердженого у встановленому законодавством порядку.

Порядком визначення предмета закупівлі, затвердженим наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 15.04.2020 № 708 (далі — Порядок), передбачено, що предмет закупівлі товарів визначається замовником згідно з пунктом 34 частини 1 статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Під час закупівлі медичних виробів замовник обирає предмет закупівлі за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника, наприклад: Стоматологічні пінцети, код 33130000-0 Стоматологічні та вузькоспеціалізовані інструменти та прилади за ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник».

Під час здійснення закупівлі лікарських засобів, згідно з Порядком, предмет закупівлі визначається за показником третьої цифри Єдиного закупівельного словника, наприклад: Інсулін, код 33600000-6 Фармацевтична продукція за ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник».

Крім того, замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за міжнародною непатентованою назвою лікарського засобу, формою випуску, дозуванням, обсягом та/або місцем поставки лікарських засобів.

Наказом Мінекономрозвитку від 11.06.2020 № 1082  затверджено Порядок розміщення інформації про публічні закупівлі (далі — Порядок розміщення) та встановлено, яку саме інформацію про предмет закупівлі повинні зазначити замовники в електронній системі закупівель.

Так, відповідно до пункту 13 Порядку розміщення замовником додатково в окремих полях заповнюється інформація щодо:

  1. міжнародної непатентованої назви лікарського засобу (далі — МНН), у разі визначення предмета закупівлі — лікарський засіб. Якщо предмет закупівлі містить два та більше лікарських засобів, замовником зазначається МНН кожного лікарського засобу, наприклад Інсулін (Insulin (human));
  2. коду та назви медичного виробу відповідно до національного класифікатора НК 024:2019 «Класифікатор медичних виробів», затвердженого наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 05.02.2019 № 159, у разі визначення предмета закупівлі — медичний виріб. Якщо предмет закупівлі містить два та більше медичних виробів, замовником зазначаються код та назва кожного медичного виробу, наприклад: Затискач для пуповини, НК 024:2019 — 43998 — Затискач для пуповини, одноразового використання.

Крім того, відповідно до пункту 14 Порядку розміщення замовники також повинні зазначити в електронній системі закупівель код товару, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі. Тобто під час закупівлі двох і більше медичних виробів або лікарських засобів замовник повинен зазначити код ДК 021:2015 за Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідатиме товару, що закуповується замовником, наприклад: Затискач для пуповини, код 33141120-7 Затискачі, шовні матеріали, лігатури за ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник».

Дата публікації: 07.05.2021