Дотримання строків оскарження умов процедури закупівлі

Дотримання строків оскарження умов процедури закупівлі

Відповідно до частин 8 і 9 статті 18 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922) скарги, що стосуються тендерної документації та/або прийнятих рішень, дії чи бездіяльності замовника, що відбулися до закінчення строку, установленого для подання тендерних пропозицій, можуть подаватися до органу оскарження з моменту оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі, але не пізніше ніж за чотири дні до дати, установленої для подання тендерних пропозицій.

Якщо до тендерної документації замовником вносилися зміни після закінчення строку, встановленого для подання тендерних пропозицій в оголошенні про проведення конкурентної процедури закупівлі, не підлягають оскарженню положення тендерної документації, до яких зміни не вносилися.

У разі порушення строків, визначених в абзацах першому — третьому цієї частини, скарги автоматично не приймаються електронною системою закупівель.

Після закінчення строку, встановленого для подання тендерних пропозицій в оголошенні про проведення конкурентної процедури закупівлі, скарги можуть подаватися лише щодо змін до тендерної документації, внесених замовником.

Як ми бачимо, за згаданими нормами строк оскарження умов закупівлі визначається,  відштовхуючись від кінцевої дати строку, встановленого для подання тендерних пропозицій. Крім того, положення абзацу 6 частини 8 статті 18 Закону № 922 не підкріплені функціоналом, за яким електронна система не приймала б скарги з порушенням строків оскарження умов закупівлі, які залишені без змін, у той час коли замовником оприлюднено нову редакцію тендерної документації та зміщено строки в торгах.

Як це працює?

Розглянемо це питання на практиці Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі — Колегія) за рішенням від 09.06.2020 № 11290-р/пк-пз, у якому відображено питання дотримання строків оскарження умов тендерної документації при проведенні процедури закупівлі відкриті торги UA-2020-05-18-004403-c.

Процедуру оголошено 18.05.2020.

Закінченням строку подання тендерних пропозицій при оголошенні встановлено 03.06.2020 17:00. 

Строк для оскарження умов закупівлі встановлено електронною системою до 29.05.2020 включно, тобто за 4 календарні дні до кінцевої дати, установленої для подання тендерних пропозицій.

26.05.2020 замовник вніс зміни до умов закупівлі та, відповідно, оприлюднив нову редакцію тендерної документації.

У зв’язку із внесенням змін до умов тендерної документації кінцеву дату подання тендерних пропозицій перенесено на 04.06.2020 17:00. Таким чином, автоматично змінено і строк для оскарження умов закупівлі, який встановлено електронною системою до 30.05.2020 включно.

Вважаючи деякі умови процедури закупівлі, викладені в тендерній документації, які встановлені редакцією від 18.05.2020 та не змінені новою редакцією від 26.05.2020, такими, що обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників, 30.05.2020 скаржник подав скаргу.

Колегія відмовила скаржнику в задоволенні скарги в частині оскарження цих умов закупівлі, мотивуючи це тим, що для їх оскарження встановлювався строк для оскарження до 29.05.2020 включно. 

Враховуючи викладене, вбачається, що електронна система не має функціонала відмови в прийнятті скарги у випадку оскарження умов закупівлі з порушенням строку для її подання, у той час коли були внесені зміни до умов закупівлі та були зміщені строки. Проте Колегія самостійно залишає без розгляду скарги в частині, яка подана з порушенням строків для оскарження таких умов. 

Дата публікації: 12.03.2021