Етапи оскарження висновку про результати моніторингу процедури закупівлі до суду

Етапи оскарження висновку про результати моніторингу процедури закупівлі до суду

Якщо ви вважаєте, що висновок про результати моніторингу процедури закупівлі неправомірний, його необхідно оскаржити до суду і відстояти свої права.

Майже кожна друга процедура закупівлі підпадає під пильне око органу державного фінансового контролю. Законодавець наділив орган державного фінансового контролю правами «моніторити» процедури закупівель протягом їх проведення, укладання договору про закупівлю та дії договору. За результатом моніторингу орган державного фінансового контролю складає висновок про результати моніторингу процедури закупівлі (далі — висновок).

Відповідно до частини 10 статті 8 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон), щоб замовник не почував себе обмеженим у своїх правах, законодавець передбачив для нього можливість оскарження такого висновку до суду в разі незгоди з інформацією, викладеною у висновку.  

Як же правильно це зробити і не помилитися. По-перше, якщо органом державного фінансового контролю оприлюднено висновок, а замовник не згодний з інформацією, викладеною у висновку, йому необхідно, відповідно до абзацу 2 частини 8 статті 8 Закону, протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель  аргументовані заперечення до висновку. 

Приклад:

Далі необхідно, відповідно до частини 10 статті 8 Закону, написати позовну заяву та оскаржити висновок до суду протягом 10 робочих днів з дня його оприлюднення, про що зазначити в електронній системі закупівель протягом наступного робочого дня з дня оскарження висновку до суду. 

Приклад:

Ще одним кроком є те, що замовник зазначає в електронній системі закупівель про відкриття провадження у справі протягом наступного робочого дня з дня отримання інформації про відкриття такого провадження та номер такого провадження.

Щодо оскарження висновку до суду ви зможете ознайомитися за посиланням.

Дата публікації: 19.02.2021