Колізія щодо строку оприлюднення звіту про договір, укладений без використання електронної системи, за нормами Закону про публічні закупівлі та Постанови № 169

Колізія щодо строку оприлюднення звіту про договір, укладений без використання електронної системи, за нормами Закону про публічні закупівлі та Постанови № 169

Нагадаю, що відповідно до пункту 3⁷ Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених цим Законом, визначаються Кабінетом Міністрів України із забезпеченням захищеності таких замовників від воєнних загроз.

Умовно кажучи, цією нормою підтверджено можливість закупівельників здійснювати закупівлі, керуючись положеннями постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану» від 28.02.2022 № 169 до моменту затвердження урядом нових особливостей.

Підпунктом 3 пункту 1 Постанови № 169 визначено, що за результатами здійснення закупівлі без використання електронної системи закупівель, вартість якої становить або перевищує 50 тисяч гривень, замовник / державний замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення, але не пізніше ніж через 70 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях.

Тобто за цією нормою замовник має оприлюднити звіт у період з моменту укладення договору і не пізніше 70-го дня після закінчення воєнного стану.

У свою чергу, пунктом 3⁸ Прикінцевих та перехідних положень Закону № 922 установлено, що на період дії правового режиму воєнного стану в Україні в разі здійснення замовником закупівлі без використання електронної системи закупівель, за умови що вартість закупівлі дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору. 

З огляду на цю норму встановлено інший період для звітування.

Згідно зі статтею 8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Відповідно, Закон № 922 має вищу юридичну силу, ніж Постанова № 169.

Виходячи з викладеного, замовник, який після 10.09.2022 здійснив закупівлю, вартість якої становить або перевищує 50 тисяч гривень, без використання електронної системи, керуючись Постановою № 169, все ж таки повинен оприлюднити звіт про договір, укладений без використання електронної системи закупівель, з дотриманням строку, визначеного саме пунктом 3⁸ Прикінцевих та перехідних положень Закону № 922.

У свою чергу, підпунктом 3 пункту 1 Постанови № 169 передбачено, що окрім звіту замовник в електронній системі також оприлюднює договір про закупівлю, а також всі додатки та зміни до нього після його укладення. Оскільки пунктом 3⁸ Прикінцевих та перехідних положень Закону № 922 не встановлено положення щодо оприлюднення цих документів, відповідно, вони можуть бути оприлюднені у строк, встановлений підпунктом 3 пункту 1 Постанови № 169.

Таким чином, замовник в змозі окремо оприлюднити звіт у строк з пункту 3⁸ Прикінцевих та перехідних положень Закону № 922, а пізніше дозавантажити і необхідні документи за положеннями підпункту 3 пункту 1 Постанови № 169

Варто зазначити, що станом на момент написання цієї статті за функціоналом електронної системи після завершення звітування, тобто накладення електронного підпису на звіт, немає технічної реалізації щодо окремого завантаження договору з усіма додатками. Проте в таких звітах залишаються діючими технічні можливості для завантаження документів у полі оприлюднення повідомлення про внесення змін до договору та полі звітування про виконання договору. 

Тому лайфхак для замовників. Якщо оприлюднено звіт про договір, укладений без використання електронної системи закупівель, без завантаження договору про закупівлю, а також всіх додатків та змін до нього, замовник може скористатись згаданою технічною реалізацією та дозавантажити необхідні документи навіть у полі, що стосується внесення змін до договору. Законом № 922 чи навіть Порядком розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженим наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 11.06.2020 № 1082, не встановлено, яким саме чином чи в який спосіб завантажуються згадані документи в електронній системі. Тому доцільно користуватись тим, що є.

Також варто принагідно зазначити, що виходячи зі змісту проєкту постанови Кабміну про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом № 922, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування уряд планує установити, що звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель відповідно до Постанови № 169, а також договір про закупівлю, всі додатки та зміни до нього після його укладення оприлюднюються замовником протягом 90 днів з дня припинення або скасування правового режиму воєнного стану в Україні, якщо замовником не оприлюднено такий звіт, договір про закупівлю, всі додатки та зміни до нього після його укладення до набрання чинності такою Постановою.

Якщо виникли додаткові питання або потрібна правова допомога в тому чи іншому питанні використання законодавства у сфері публічних закупівель, скористайтесь послугами Агентства за посиланням https://goszakupka.com.ua/.

Олег Підгірський, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»