Коротко про головне щодо умов, коли ступінь локалізації виробництва не застосовується

Коротко про головне щодо умов, коли ступінь локалізації виробництва не застосовується

Неодноразово у своїх публікаціях редакція порталу RADNUK.COM.UA зупинялася на питаннях норм застосування ступеня локалізації виробництва при здійсненні закупівель, що визначено пунктом 6¹ Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII. Окремо зупинялись і на питаннях, коли такий ступінь локалізації не застосовується.

Детальніше про це можна прочитати в публікаціях «Локалізація в публічних закупівлях: коли вимоги не застосовуються» та «Локалізація: окремі вимоги й міжнародні зобов’язання. Бонус — таблиці замовнику з необхідними угодами з пороговими значеннями».

Відповідно до підпункту 1 пункту 6¹ Прикінцевих та перехідних положень Закону № 922 тимчасово, з 2022 року строком на 10 років, встановлюються такі особливості здійснення закупівель: якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень, замовник здійснює закупівлю товарів, визначених підпунктом 2 цього пункту, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує у 2022 році 10 відсотків.

Відповідно до підпункту 291 пункту 1 статті 1 Закону № 922 ступінь локалізації виробництва — показник місцевої складової у питомій вазі вартості сировини, матеріалів, вузлів, агрегатів, деталей, складових частин і комплектуючих виробів, робіт, послуг та інших складових вітчизняного виробництва у собівартості товару, що є предметом закупівлі.

Згідно з абзацом 2 підпункту 4 пункту 6¹ Прикінцевих та перехідних положень Закону № 922 цей пункт не застосовується до закупівель, які підпадають під дію положень Закону України «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі», а також положень про державні закупівлі інших міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Тобто замовник може не застосовувати ступінь локалізації, у разі якщо предмет закупівлі підпадає під:

І. Угоду про державні закупівлі Світової організації торгівлі, затверджену Законом України № 1029-VIII «Про приєднання України до Угоди про державні закупівлі» (GPA). Угода про державні закупівлі (GPA 2012) складається з 21 сторони, що охоплює 48 членів СОТ, а саме: Вірменія, Австралія, Канада, Австрія, Бельгія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Ірландія, Італія, Люксембург, Нідерланди, Португалія, Іспанія, Швеція, Кіпр, Чеська Республіка, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Польща, Словаччина, Словенія, Болгарія, Румунія, Хорватія, Гонконг, Китай, Ісландія, Ізраїль, Японія, Республіка Корея, Ліхтенштейн, Молдова, Чорногорія, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Сінгапур, Швейцарія, Китайський Тайбей, Об’єднане Королівство, США.

2. Угоду про вільну торгівлю між Україною та державами Європейської асоціації вільної торгівлі (у яку входять Швейцарія, Ліхтенштейн, Норвегія та Ісландія) (ЄАВТ) (ратифіковано Законом України № 4091-VI від 07.12.2011) — Розділ 6: Державні закупівлі).

3. Угоду про асоціацію між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами (ратифіковано Законом України № 1678-VII від 16.09.2014 — Глава 8: Державні закупівлі, Додаток XXI до Глави 8: Державні закупівлі).

4. Угоду про вільну торгівлю між Україною та Канадою (CUFTA) (ратифіковано Законом України від 14.03.2017 року № 1917-VIII — Глава 10: Державні закупівлі).

5. Угоду про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії (ратифіковано Законом України від 16.12.2020 № 1100-IX) – Глава 8: Державні закупівлі, Додаток XVI до Глави 8 Державні закупівлі.

Також цікавими будуть такі публікації, розміщені на порталі RADNUK.COM.UA

Огляд листа Мінекономіки від 30.08.2022 щодо локалізації;

Разом зі звітом про виконання договору розміщуємо калькуляцію собівартості товару;

Вартість товару, що підлягає локалізації, складає менше 200 тис. грн, але загальна вартість закупівлі більша: можна не застосовувати локалізацію?

Багато цікової інформації можете знайти за посилання https://goszakupka.com.ua/

Олег Підгірський, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»