Надати ТУ замість ДСТУ: ні, не можна

Надати ТУ замість ДСТУ: ні, не можна

Дуже часто як у замовників, так і в учасників виникає питання щодо правомірності відхилення тендерної пропозиції. Головним важелем у такій ситуації є Антимонопольний комітет України, який вносить свої корективи у позицію кожної зі сторін, яка вважає себе правою.

Яскравим прикладом цього є рішення № 20115-р/пк-пз від 28.10.2020 (далі — рішення) Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі — Колегія) щодо закупівлі за № UA-2020-09-01-003475-b.

Предметом розгляду згідно з рішенням була скарга учасника, який не погодився з рішенням замовника щодо свого відхилення, і щоб відстояти свої права, звернувся до органу оскарження. 

Замовником було відхилено тендерну пропозицію учасника на підставі того, що той не надав у складі пропозиції документ, який передбачений тендерною документацією, а саме: «дійсний на момент подання пропозиції та постачання товару висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на товар, що складає предмет закупівлі, щодо відповідності товару вимогам ДСТУ 7146:2010 ”Вугілля кам’яне та антрацит для побутових потреб. Технічні умови“, виданий Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. У наданому висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи повинно бути зазначене найменування суб’єкта господарювання, вугілля виробництва якого пропонується до постачання». Натомість учасник дав інший документ, а саме: «висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи № 12.2-18-1/11908 від 24.05.2020, виданий Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (далі — висновок № 12.2-18-1/11908), на вугілля кам’яне марки, зокрема, що складає предмет закупівлі, виготовлений відповідно до ТУ У 05.1-38359763-001:2015 ”Вугілля кам’яне та антрацит Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівельно-промислова компанія «Укрпроменерго» для комунальних потреб. Технічні умови“».

Учасник був впевнений, що подав правильний документ, який відповідає вимогам тендерної документації. 

Рішенням Колегія постановила, що у складі пропозиції скаржника відсутній висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи на товар, що складає предмет закупівлі, щодо відповідності товару вимогам саме ДСТУ 7146:2010 «Вугілля кам’яне та антрацит для побутових потреб. Технічні умови». Пропозиція скаржника була правомірно відхилена замовником з підстав, наведених у протоколі, у зв’язку з чим відсутні підстави для задоволення скарги. 

Тобто Колегія погодилась із рішенням замовника щодо відхилення тендерної пропозиції учасника, оскільки у складі тендерної пропозиції учасника був наданий інший документ, ніж попросив замовник. 

Дата публікації: 13.11.2020