Наслідки незазначення інформації про забезпечення в оголошенні або тендерній документації

Наслідки незазначення інформації про забезпечення в оголошенні або тендерній документації

Відповідно до частини 1 статті 25 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон) замовник має право зазначити в оголошенні про проведення конкурентної процедури закупівлі та в тендерній документації / оголошенні про проведення спрощеної закупівлі вимоги щодо надання забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції.

У разі якщо замовник вимагає надання забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції, у тендерній документації / оголошенні про проведення спрощеної закупівлі повинні бути зазначені умови його надання, зокрема, розмір, строк дії та застереження щодо випадків, коли забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції не повертається учаснику. У такому разі учасник під час подання тендерної пропозиції / пропозиції одночасно надає забезпечення тендерної пропозиції / пропозиції.

Також згідно з пунктом 9 частини 2 статті 21 та пунктом 15 частини 2 статті 22 Закону оголошення про проведення відкритих торгів повинно містити інформацію про розмір, вид та умови надання забезпечення тендерних пропозицій, а у тендерній документації зазначаються відомості про розмір та умови надання забезпечення тендерних пропозицій, якщо замовник вимагає надати таке забезпечення.

З огляду на зміст зазначених норм головними умовами для витребування забезпечення тендерної пропозиції є зазначення відповідної інформації про його витребування як в тендерній документації, так і в оголошенні про проведення процедури закупівлі.

Відповідно, є недопустимим відображення інформації про розмір, вид та умови надання забезпечення тендерних пропозицій лише в оголошенні чи лише в тендерній документації. За таких обставин умови проведення закупівлі є неузгодженими між оголошенням про проведення торгів та тендерною документацією.

Такої самої позиції дотримується Постійно діюча адміністративна колегія Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель, зокрема в рішенні від 16.03.2021 № 5169-р/пк-пз, предметом розгляду якого було питання щодо встановлення замовником у тендерній документації умов про розмір, вид та умови надання забезпечення тендерних пропозицій, у той час як оголошенням про проведення закупівлі ці умови встановлені не були.

Також згідно з позиціями територіальних офісів Держаудислужби України, зокрема Північного (висновок про результати моніторингу процедури закупівлі UA-2020-07-22-002084-c від 10.09.2020) та Східного (висновок про результати моніторингу процедури закупівлі UA-2020-10-19-001745-c від 09.11.2020) офісів, наявність описаних вище обставин є порушенням норм законодавства у сфері публічних закупівель.

Таким чином, у разі виявлення замовником зазначених порушень при проведенні ним конкурентної процедури закупівлі до закінчення строку подання тендерних пропозицій замовнику необхідно внести зміни до тендерної документації шляхом доповнення чи вилучення відповідних умов. А в разі виявлення таких порушень після закінчення строку подання тендерних пропозицій замовнику доцільно відмінити закупівлю з підстави неможливості усунення порушень, що виникли через виявлені порушення законодавства у сфері публічних закупівель, оскільки такі порушення на цьому етапі неможливо усунути.

Дата публікації: 30.04.2021