Недотримання вимоги щодо зазначення ідентифікатора закупівлі в документах, які готує учасник самостійно

Недотримання вимоги щодо зазначення ідентифікатора закупівлі в документах, які готує учасник самостійно

Встановили вимогу, враховуючи частину 3 статті 22 Закону про публічні закупівлі? Будьте обережні з відхиленням тендерної пропозиції учасника у разі невиконання такої вимоги. Розглянемо практику оскарження щодо подібної ситуації.

З огляду на норми законодавства у сфері публічних закупівель тендерна документація, так би мовити, є основним документом проведення відкритих торгів, яка не повинна суперечити Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922).

Статтею 22 Закону № 922 визначено, які відомості повинна містити тендерна документація.

Відповідно до частини 3 статті 22 Закону № 922 тендерна документація може містити іншу інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації.

Ні законодавством у сфері публічних закупівель, ні іншими нормативно-правовими актами не визначено, що учасник повинен зазначати в документах, які він готує для тендерної пропозиції, ідентифікатор відповідної процедури закупівлі.

Таку вимогу замовники встановлюють самостійно.

Проте, чи буде підставою для відхилення тендерної пропозиції учасника те, що його власні документи не містять ідентифікатора, що вимагалось умовами закупівлі?

Розглянемо це питання з точки зору позиції Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель.

Рішення Колегії від 04.10.2022 № 6114-р/пк-пз, закупівля № UA-2022-08-08-006386-a.

Обставина розгляду скарги:

У тендерній документації згадано умову щодо зазначення ідентифікатора закупівлі.

Учасник надав деякі документи, які підготував самостійно, без зазначення ідентифікатора закупівлі.

Вважаючи ці документи такими, що не відповідають умовам тендерної документації, замовник відхилив тендерну пропозицію учасника з підстави абзацу 3 пункту 1 частини 1 статті 31 Закону № 922.

Позиція скаржника: 

Не погоджуючись із рішенням замовника про відхилення своєї тендерної пропозиції, скаржник просив Колегію зобов’язати замовника скасувати рішення про його відхилення. 

Скаржник не заперечує про надання згаданих документів тендерної пропозиції наведеним чином, проте зазначає, що вважає зазначену помилку несуттєвою, формальною, оскільки незазначення номера закупівлі жодним чином не вплинуло на зміст пропозиції. Усі документи тендерної пропозиції відповідно до тендерної документації були завантажені на майданчик електронної системи закупівель в розділі відповідної закупівлі.

Позиція колегії:

Колегією встановлено, що у складі пропозиції скаржника наявні документи скаржника, що не містять інформації про ідентифікатор закупівлі, проте наголошено, що замовник не довів, яким чином оформлення пропозиції у наведений вище спосіб впливає на зміст пропозиції. Тим самим Колегія дійшла висновку, що пропозиція скаржника була неправомірно відхилена. Таким чином, постановила зобов’язати замовника скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції скаржника.

Враховуючи таку практику Колегії, замовнику необхідно або конкретизувати умови щодо відхилення пропозиції учасника у разі невиконання обговореної вимоги документації, або ж відмовитись від думки відхилення учасника через таке невиконання.

Якщо виникли додаткові питання або потрібна правова допомога в тому чи іншому питанні використання законодавства у сфері публічних закупівель, скористайтесь послугами Агентства за посиланням https://goszakupka.com.ua/.

Олег Підгірський, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»