Нові кошторисні норми

Нові кошторисні норми

Нещодавно закупівельну спільноту сколихнула новина про те, що низка нормативних актів у будівництві втратили чинність, серед них:

  1. ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва»;
  2. ДСТУ-Н Б Д.1.1-2:2013 «Настанова щодо визначення вартості прямих витрат у вартості будівництва»;
  3. ДСТУ-Н Б Д.1.1-3:2013 «Настанова щодо визначення загальновиробничих і адміністративних витрат та прибутку у вартості будівництва»;
  4. ДСТУ-Н Б Д.1.1-4:2013 «Настанова щодо визначення вартості експлуатації будівельних машин і механізмів у вартості будівництва»;
  5. ДСТУ-Н Б Д.1.1-5:2013 «Настанова щодо визначення розміру коштів на титульні тимчасові будівлі та споруди і інші витрати у вартості будівництва»;
  6. ДСТУ-Н Б Д.1.1-6:2013 «Настанова щодо розроблення ресурсних елементних кошторисних норм на будівельні роботи»;
  7. ДСТУ Б Д.1.1-7:2013 «Правила визначення вартості проектно-вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво»;
  8. ДСТУ-Н Б Д.1.1-9:2013 «Настанова щодо визначення вартості та трудомісткості робіт з перевезення будівельних вантажів власним автомобільним транспортом будівельних організацій при складанні договірної ціни та проведенні взаєморозрахунків за об’єми виконаних робіт».

Натомість наказом Міністерства розвитку громад та територій України про введення в дію кошторисних норм України від 01.11.2021 № 281 «Про затвердження кошторисних норм України у будівництві» було затверджено нові кошторисні норми: «Настанова з визначення вартості будівництва» та «Настанова з визначення вартості проектних, науково-проектних, вишукувальних робіт та експертизи проектної документації на будівництво» (далі — Настанови).

Нові кошторисні норми почали діяти з 08.11.2021. У зв’язку з цим виникла маса питань: що робити з проєктними документами, які були розроблені раніше, як розпочинати торги на роботи, якщо у замовника наявна готова проєктна документація за старими нормами, чи потрібно вносити зміни до тендерної документації, якщо торги було оголошено до 08.11.2021?

Саме на ці та інші питання надано відповідь у листі Міністерства розвитку громад та територій України про введення в дію кошторисних норм України № 7/15.2/17444-21 від 16.11.2021 (далі — Лист).

Згідно з Листом кошторисна частина проєктної документації, розроблена та затверджена у встановленому порядку до 08.11.2021, у зв’язку з набранням чинності Настановами не потребує перегляду та може використовуватися для планування капітальних вкладень, фінансування будівництва, проведення процедури закупівлі. Тобто якщо проєктну документацію було затверджено до набрання чинності новими кошторисними нормами, то така кошторисна документація не підлягає коригуванню і замовники можуть проводити закупівлі на її основі.

Також у Листі сказано, що у разі якщо на дату введення в дію Настанов розпочато процедури закупівель / спрощені закупівлі, умовами яких передбачений порядок розрахунку договірної ціни учасника відповідно до національних стандартів з ціноутворення у будівництві (далі — ДСТУ), замовниками може бути прийнято рішення щодо внесення відповідних змін до тендерної документації. У разі якщо зміни не вносяться і за умовами закупівель / спрощених закупівель, розпочатих до 08.11.2021, тендерна пропозиція (договірна ціна) учасника мала бути розрахована відповідно до ДСТУ, то вона має бути обчислена відповідно до ДСТУ. Тобто якщо на дату введення в дію нових кошторисних норм замовником було розпочато закупівлю і в документації вказано старі кошторисні норми, то у замовника є кілька варіантів: внести зміни до тендерної документації згідно з новими Настановами і зобов’язати учасників розраховувати свою пропозицію з урахуванням нових змін, або ж залишити вимоги як є і учасники керуватимуться ДСТУ, який вказано в тендерній документації.

Детальніше читайте на порталі «Радник у сфері публічних закупівель» у статті «Розбираємо рекомендації Мінрегіону щодо введення в дію кошторисних норм України».

Дата публікації: 26.11.2021