Одна гарантія на декілька лотів

Одна гарантія на декілька лотів

До уваги! Жирним шрифтом виділено текст із прихованим посиланням.

Цивільним законодавством, зокрема главою 49 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ), визначено норми щодо можливості учасниками цивільних відносин дотримання належного виконання домовленостей за допомогою забезпечення виконання зобов’язань.

Частиною 1 статті 548 ЦКУ визначено, що виконання зобов'язання (основного зобов'язання) забезпечується, якщо це встановлено договором або законом.

Так, законодавством у сфері публічних закупівель передбачено забезпечення тендерної пропозиції. 

Відповідно до частини 1 статті 546 ЦКУ виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком, правом довірчої власності.

Згідно з частинами 1 і 2 статті 25 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон) замовник має право зазначити в оголошенні про проведення конкурентної процедури закупівлі та в тендерній документації/оголошенні про проведення спрощеної закупівлі вимоги щодо надання забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції. У разі, якщо тендерні пропозиції/пропозиції подаються стосовно частини предмета закупівлі (лота), розмір забезпечення тендерної пропозиції/пропозиції встановлюється замовником з огляду на очікувану вартість предмета закупівлі щодо кожної його частини (лота).

За пунктом 10 частини 1 статті 1 Закону забезпечення тендерної пропозиції — надання забезпечення виконання зобов’язань учасником перед замовником, що виникли у зв’язку з поданням тендерної пропозиції, у вигляді такого забезпечення, як гарантія. 

Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 14.12.2020 № 2628 затверджено форму забезпечення тендерної пропозиції та вимоги до нього.

Варто зазначити, що ці норми не зупинені та не змінені Особливостями здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178.

Проте згаданими нормами не встановлено конкретної можливості надання учасником торгів однієї гарантії на декілька лотів. Тому виникає запитання, чи повинні трактуватися обставини надання одного забезпечення на декілька лотів невідповідністю законодавству у сфері закупівель чи умовам тендеру?

Звернемось до позиції Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель за прикладом рішення від 23.12.2021 № 28307-р/пк-пз, закупівля № UA-2021-11-08-012753-b.

Маєте на меті оскаржити рішення, дії чи бездіяльність замовника, що порушують ваші права як учасника? Зверніться до юристів ТОВ «Тендерне агентство Радник». Наші спеціалісти нададуть послугу та підготують скаргу як щодо оскарження умов закупівлі, так і щодо прийнятих рішень за результатом кваліфікації. Ціна послуги — від 1800,00 грн.

Обставини розгляду скарги: 

Замовник оголосив мультилотову закупівлю та встановив у її умовах необхідність надання забезпечення тендерної пропозиції з розбивкою на суми забезпечення кожного лоту.

У складі пропозиції учасник надав страхову гарантію на загальну суму доданків сум кожного окремого лоту із зазначенням суми забезпечення кожного лоту.

Враховуючи зазначену обставину, за результатом розгляду пропозиції замовник визначив учасника переможцем лоту.

Позиція скаржника.

Вважаючи рішення про визначення конкурента переможцем лоту неправомірним, просив Колегію зобов’язати замовника скасувати таке рішення. 

У скарзі скаржник наголосив, що гарантія видана на суму більшу, ніж визначено сумою забезпечення лоту, і тому не відповідає вимогам закупівельного законодавства та тендерної документації. Відповідно, на думку скаржника, така гарантія не може бути прийнята замовником як підтвердження надання забезпечення.

Позиція Колегії.

Колегією встановлено факт надання переможцем у складі пропозиції по лоту гарантії на суму більшу, ніж визначено сумою забезпечення лоту. Виходячи з умов тендерної документації, Колегія дійшла висновку, що гарантія відповідає вимогам закупівлі і тому відсутні підстави для задоволення скарги в цій частині.

Коментар.

Підсумовуючи, варто наголосити, що допустимим є оформлення однієї гарантії для участі в багатолотовій закупівлі, тим самим щоб сума забезпечення за кожним лотом, у якому бере участь учасник, була виділена умовами гарантії. Будь-яких обмежень щодо оформлення забезпечення таким чином законодавством у сфері публічних закупівель не визначено. Звичайно, якщо таких обмежень немає і за умовами самої закупівлі.

Скористайтесь можливістю мати доступ до надійних помічників у закупівельній сфері — порталу RADNUK.COM.UA та аналітичної системи зі збору і зберігання рішень органу оскарження та органів фінансового контролю Clarity App — за вигідною акційною ціною 9360,00 грн.

Зображення з сайту radnyk.academy/poslugi/radnuk-clarity-app

Зображення з сайту radnyk.academy/poslugi/radnuk-clarity-app

Олег Підгірський, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»