Оприлюднюємо Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель

Оприлюднюємо Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель

Оприлюднюємо Звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель

Закупівельна сфера, як завжди, не стоїть на місці. 19.10.2022 набула чинності постанова Уряду від 12.10.2022 № 1178 «Про затвердження особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України "Про публічні закупівлі", на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (далі — Особливості). 

Особливості внесли суперечності щодо строків оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. 

Спробуємо розставити акценти, на що треба звернути увагу. 

В першу чергу Особливості дали нам нові вартісні межі, коли замовник може використовувати електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель, у тому числі електронний каталог для закупівлі товарів, а саме відповідно до пункту 11 це:

  1. для товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту) — вартість є меншою ніж 100 тис. гривень;
  2. для послуг з поточного ремонту —  вартість є меншою ніж 200 тис. гривень,
  3. для робіт — вартість є меншою ніж 1,5 млн гривень.

По-друге, Особливості дали замовнику можливість використовувати: 

  1. електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель; 
  2. у тому числі електронний каталог для закупівлі товарів;
  3. у разі здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом, вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та оприлюднює відповідно до пункту 38 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Тобто в частині оприлюднення звіту про договір про закупівлю Особливості переносять нас до «Прикінцевих та перехідних положень»  Закону України «Про публічні закупівлі», де у пункті 38 зазначено, зокрема, що «замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору».

Щодо електронної системи закупівель, яку замовник може використовувати для зазначених вище закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель. 

ДП «Прозорро» у свою чергу, у зв’язку з набуттям чинності Постановою № 1178, затвердило новий Наказ № 25 від 20.10.2022 «Про затвердження Інструкції про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в особливостях здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України "Про публічні закупівлі", на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування» (далі — Наказ № 25, Інструкція).

Пунктом 1 розділу 1 Інструкції визначено порядок використання електронної системи закупівель (далі — ЕСЗ), а саме те, що замовник може використовувати електронну систему закупівель з урахуванням  Інструкції під час здійснення закупівлі товарів, робіт і послуг, вартість яких є меншою за вартість, що встановлена в Особливостях, а саме: для товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту) є меншою ніж 100 тис. гривень, для послуг з поточного ремонту є меншою ніж 200 тис. гривень та для робіт є меншою ніж 1,5 млн гривень. 

В частині ж оприлюднення звіту про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, Інструкція, відповідно до пункту 4 розділу 2, переносить нас також до пункту 38 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, згідно з яким «замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору».

Якщо ж замовник вирішить скористатись електронним каталогом для закупівлі товарів ((відбір постачальника) у разі закупівлі товару вартістю до 100 тис. грн), йому слід звернути увагу на постанову Уряду від 14.09.2020 № 822, якою затверджено Порядок формування та використання електронного каталогу. Пунктом 68 Порядку формування та використання електронного каталогу визначено, що за результатами проведеного відбору постачальника через електронний каталог замовник оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до статті 10 Закону. 

А відповідно до статті 10 Закону звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, оприлюднюється протягом трьох робочих днів з дня укладення договору про закупівлю. Тобто в разі використання електронного каталогу для закупівлі товарів звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи, оприлюднюється протягом трьох робочих днів.

Отже, враховуючи все вищевикладене, звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, замовник оприлюднює в електронній системі закупівель відповідно до пункту 11 Особливостей з урахуванням способу використання ЕСЗ.