Оренда рухомого та нерухомого майна: закупівля чи ні в розумінні Закону

Оренда рухомого та нерухомого майна: закупівля чи ні в розумінні Закону

Часто у замовників виникає потреба в укладенні правочину оренди того чи іншого майна. У зв’язку з цим виникає питання: яким чином замовнику здійснити таку закупівлю, та чи підпадає вона під дію Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон). Щоб розібратися в цьому питанні детальніше, звернемося до визначень рухомого та нерухомого майна.

Відповідно до частини 1 статті 181 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об’єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Відповідно до частини 2 статті 181 ЦКУ рухомими речами є речі, які можна вільно переміщувати у просторі.

Отже, як приклад, оренда автомобіля чи обладнання відноситься до оренди рухомого майна, а оренда будівлі або земельної ділянки — до нерухомого.

Згідно з пунктом 21 частини 1 статті 1 Закону послуги — будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт.

Відповідно до пункту 4 частини 5 статті 3 Закону дія цього Закону не поширюється на випадки, якщо предметом закупівлі є придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівлі та інше нерухоме майно.

Отже, оренда відноситься до послуг та є закупівлею в розумінні Закону, але є й певні виключення, а саме: дія Закону не поширюється на випадки оренди замовниками нерухомого майна.

З огляду на вищевикладене можемо зробити висновок, що закупівлі оренди рухомого майна замовники повинні здійснювати з урахуванням вимог Закону та обирати вид закупівлі, який відповідає її вартості, а от закупівлі оренди нерухомого майна здійснюються без застосування вимог Закону, тому інформація про такі закупівлі не включається до річного плану, не оприлюднюється та не потребує звітування.

Більш детально можна прочитати в статті «Чи поширюється дія Закону на оренду (не)рухомого майна» за посиланням.

Дата публікації: 28.05.2021