Придбання товарів і послуг у підприємств або організацій, що засновані громадською організацією осіб з інвалідністю

Придбання товарів і послуг у підприємств або організацій, що засновані громадською організацією осіб з інвалідністю

Пунктом 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), встановлено, що замовники мають право придбати товари і послуги, вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень та є меншою ніж 200 тис. гривень, шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли закупівля товарів і послуг здійснюється у підприємства або організації, що засновані громадською організацією осіб з інвалідністю та отримали дозвіл на право користування пільгами з оподаткування відповідно до законодавства.

На що необхідно звернути увагу при застосуванні цієї норми? На те, що:

  1. цю норму можна застосувати у разі закупівлі товарів або послуг (не робіт!);
  2. вартість товарів або послуг повинна  бути в межах від 100 тис. до 200 тис. гривень;
  3. постачальник / виконавець повинен відповідати ознакам підприємств або організацій, що засновані громадською організацією осіб з інвалідністю;
  4. постачальник / виконавець повинен мати дозвіл на право користування пільгами з оподаткування відповідно до законодавства.

Відповідно до статті 12 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»(далі — Закон про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні) громадські об’єднання осіб з інвалідністю, їх спілки створюються з метою забезпечення рівних прав і можливостей осіб з інвалідністю та їх соціального захисту, виявлення, усунення перепон і бар’єрів, що перешкоджають забезпеченню прав і задоволенню потреб таких осіб, у тому числі стосовно доступу їх нарівні з іншими громадянами до об’єктів фізичного оточення, транспорту, інформації та зв’язку, а також з урахуванням індивідуальних можливостей, здібностей та інтересів — до освіти, праці, культури, фізичної культури і спорту, надання соціальних послуг, залучення осіб з інвалідністю до суспільної діяльності, здійснення громадського контролю за дотриманням прав осіб з інвалідністю, представництва їхніх інтересів та усунення будь-яких проявів дискримінації стосовно осіб з інвалідністю та мають право користуватися пільгами і преференціями, передбаченими законодавством.

Статтею 14 Закону про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні також передбачено, що з метою виконання статутних завдань і цілей зареєстровані громадські об’єднання осіб з інвалідністю, їх спілки мають право здійснювати необхідну господарську діяльність без мети отримання прибутку, а також господарську та підприємницьку діяльність шляхом створення госпрозрахункових установ і організацій із статусом юридичної особи, а також підприємств, заснованих на колективній власності громадських об’єднань, і з такими підприємствами замовник має право укладати договір про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару. Проте додатковою обов’язковою умовою є наявність у такого підприємства дозволу на право користування пільгами з оподаткування відповідно до законодавства. Звертаємо увагу, що операції з постачання товарів (крім підакцизних) та послуг (крім лотерей, розважальних ігор і посередництва), що постачаються такими підприємствами, звільняються від оподаткування ПДВ (пункт 197.6 статті 197 Податкового кодексу України).

Якщо вам потрібна допомога під час проведення закупівель, скористайтесь послугами Агентства  «Тендерний супровід закупівель на боці замовника»↗.

image

image

Також нагадуємо, що за результатами закупівлі, здійсненої відповідно до цього пункту, замовники оприлюднюють в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, відповідно до пункту 3-8 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі».

У разі укладення договору про закупівлю відповідно до цього пункту замовник разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до цього пункту. 

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, рекомендуємо взяти участь у навчанні   «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників», яке буде проводити Академія Радник 01–02.02.2024.

image

image

Вікторія НЕХТА,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник