Спрощена закупівля

Спрощена закупівля

Час не стоїть на місті, усе змінюється, зазнає вдосконалення, реформування. Закон України «Про публічні закупівлі» — не виняток. Дев’ятнадцяте квітня 2020 року стане новим етапом у публічних закупівлях, а разом із цим і в житті кожного замовника. Знову замовники вчитимуться закуповувати не зовсім по-новому, але все ж трішки по-іншому. 

Однією з новел Закону України «Про публічні закупівлі» № 114-IX від 19.09.2019 (надалі — Закон), який вступає в силу з 19 квітня 2020 року, є поняття «спрощена закупівля».

Вона нагадує «допорогову закупівлю», яку більшість замовників використовують нині для дотримання принципів здійснення публічних закупівель, установлених чинним Законом України «Про публічні закупівлі» № 922-VIII від 25.12.2015 (надалі — чинний Закон) для відбору постачальника товару (товарів), надавача послуги (послуг) та виконавця робіт для укладення договору, у разі, якщо вартість товарів, робіт і послуг, які є предметом закупівлі, є меншою за вартість, що встановлена в абзацах другому і третьому частини 1 статті 2 чинного Закону. Але на відміну від «допорогової закупівлі», яку не регулює чинний Закон, «спрощену закупівлю» регулює Закон, що вступить у силу незабаром.

Для того щоб краще зрозуміти внутрішній світ «спрощеної закупівлі», необхідно заглибитися в неї. Уперед!

Визначення «спрощеної закупівлі» ми знайдемо в пункті 28 частини 1 статті 1, а саме: «Спрощена закупівля» — це придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена в пунктах 1 і 2 частини першої статті 3 цього Закону, а саме: 

  1. Замовники (визначені пунктами 1–3 частини першої статті 2 цього Закону): товари і послуги: від ≥ 50 тис. грн — до < 200 тис. грн;роботи: від ≥ 50 тис. грн — до < 1,5 млн грн. 
  2. товари і послуги: від ≥ 50 тис. грн — до < 200 тис. грн;
  3. роботи: від ≥ 50 тис. грн — до < 1,5 млн грн. 
  4. Замовники (визначені пунктом 4 частини першої статті 2 цього Закону): товари і послуги: від ≥ 50 тис. грн — до < 1 млн грн;роботи: від ≥ 50 тис. грн — до < 5 млн грн. 
  5. товари і послуги: від ≥ 50 тис. грн — до < 1 млн грн;
  6. роботи: від ≥ 50 тис. грн — до < 5 млн грн. 

Закон забороняє:

  1. згідно з частиною 10 статті 3 Закону:придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених цим Законом, та укладення договорів про закупівлю, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених цим Законом; замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування цього Закону, зокрема положень частини третьої статті 10 цього Закону; 
  2. придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених цим Законом, та укладення договорів про закупівлю, які передбачають оплату замовником товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур закупівель/спрощених закупівель, визначених цим Законом; 
  3. замовник не має права ділити предмет закупівлі на частини з метою уникнення проведення процедури відкритих торгів/спрощених закупівель або застосування цього Закону, зокрема положень частини третьої статті 10 цього Закону; 
  1. згідно з частиною 5 статті 10 Закону:тендер/«спрощена закупівля» не може відбуватися до/без оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі/спрощеної закупівлі в електронній системі закупівель згідно з частиною першою цієї статті. 
  2. тендер/«спрощена закупівля» не може відбуватися до/без оприлюднення оголошення про проведення конкурентної процедури закупівлі/спрощеної закупівлі в електронній системі закупівель згідно з частиною першою цієї статті. 

Законом встановлено, що, згідно з частиною 2 статті 3 Закону, замовники здійснюють «спрощені закупівлі» в результаті використання електронної системи закупівель у порядку, передбаченому цим Законом. А відповідно до частини 1 статті 14 Закону замовник проводить «спрощену закупівлю» із застосуванням електронного аукціону відповідно до статті 30 цього Закону. 

Головне — слід пам’ятати, що, згідно із Законом, закупівлю здійснюють відповідно до річного плану. Частина 2 статті 14 Закону розкриває послідовність етапів проведення «спрощеної закупівлі», а саме: 

  1. Оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі:оголошення про проведення спрощеної закупівлі + проєкт договору про закупівлю оприлюднюють не пізніше ніж за 6 р. д. до кінцевого строку подання пропозицій.
  2. оголошення про проведення спрощеної закупівлі + проєкт договору про закупівлю оприлюднюють не пізніше ніж за 6 р. д. до кінцевого строку подання пропозицій.
  1. Уточнення інформації, зазначеної замовником в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі (не менше 3 р. д.). У цей період:учасники спрощеної закупівлі мають право звернутися до замовника через електронну систему закупівель по роз’яснення щодо інформації, зазначеної в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, щодо вимог до предмета закупівлі та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення спрощеної закупівлі;замовник протягом 1 р. д. з дня їх оприлюднення зобов’язаний надати роз’яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі;зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі та/або вимог до предмета закупівлі оприлюднюють протягом одного дня (1 к. д.) з дня прийняття рішення про їх внесення;у разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій замовник продовжує в електронній системі закупівель не менше ніж на 2 р. д.
  2. учасники спрощеної закупівлі мають право звернутися до замовника через електронну систему закупівель по роз’яснення щодо інформації, зазначеної в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, щодо вимог до предмета закупівлі та/або звернутися до замовника з вимогою щодо усунення порушення під час проведення спрощеної закупівлі;
  3. замовник протягом 1 р. д. з дня їх оприлюднення зобов’язаний надати роз’яснення на звернення учасників спрощеної закупівлі;
  4. зміни до оголошення про проведення спрощеної закупівлі та/або вимог до предмета закупівлі оприлюднюють протягом одного дня (1 к. д.) з дня прийняття рішення про їх внесення;
  5. у разі внесення змін до оголошення про проведення спрощеної закупівлі строк для подання пропозицій замовник продовжує в електронній системі закупівель не менше ніж на 2 р. д.
  1. Подання пропозицій учасниками:не може бути менше ніж 5 р. д. з дня оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі.
  2. не може бути менше ніж 5 р. д. з дня оприлюднення оголошення про проведення спрощеної закупівлі.
  1. Проведення електронного аукціону відповідно до статті 30 цього Закону:дату і час проведення електронного аукціону визначає електронна система закупівель автоматично;для проведення спрощеної закупівлі із застосуванням електронного аукціону має бути подано не менше двохпропозицій;у разі якщо була подано одну пропозицію, то електронна система закупівель після закінчення строку подання пропозицій автоматично переходить до етапу розгляду на відповідність умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі пропозиції учасника;у день розкриття тендерних пропозицій/пропозицій відбувається автоматичне формування протоколу розкриття тендерних пропозицій/пропозицій, який оприлюднює електронна система закупівель.
  2. дату і час проведення електронного аукціону визначає електронна система закупівель автоматично;
  3. для проведення спрощеної закупівлі із застосуванням електронного аукціону має бути подано не менше двохпропозицій;
  4. у разі якщо була подано одну пропозицію, то електронна система закупівель після закінчення строку подання пропозицій автоматично переходить до етапу розгляду на відповідність умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі пропозиції учасника;
  5. у день розкриття тендерних пропозицій/пропозицій відбувається автоматичне формування протоколу розкриття тендерних пропозицій/пропозицій, який оприлюднює електронна система закупівель.
  1. Розгляд на відповідність умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі, пропозиції учасника: строк розгляду найбільш економічно вигідної пропозиції не повинен перевищувати 5 р. д. з дня завершення електронного аукціону; у разі відхилення найбільш економічно вигідної пропозиції інформація про відхилення пропозиціїї з’являється в електронній системі закупівель протягом одного дня (1 к. д.) з дня прийняття рішення замовником та автоматично надходить учасникові, пропозиція якого відхилена через електронну систему закупівель;учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі. Не пізніше ніж через 3 р. д. з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель замовник зобов’язаний надати йому відповідь;учасник, якого не визнано переможцем процедури закупівлі/спрощеної закупівлі за результатами оцінки та розгляду його тендерної пропозиції/пропозиції, може звернутися через електронну систему закупівель до замовника з вимогою щодо надання інформації про тендерну пропозицію/пропозицію переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі, у тому числі щодо зазначення її переваг порівняно з тендерною пропозицією/пропозицією учасника, який надіслав звернення, а замовник зобов’язаний надати йому відповідь не пізніше ніж через 5 днів (5 к. д.) з дня надходження такого звернення.
  2. строк розгляду найбільш економічно вигідної пропозиції не повинен перевищувати 5 р. д. з дня завершення електронного аукціону; 
  3. у разі відхилення найбільш економічно вигідної пропозиції інформація про відхилення пропозиціїї з’являється в електронній системі закупівель протягом одного дня (1 к. д.) з дня прийняття рішення замовником та автоматично надходить учасникові, пропозиція якого відхилена через електронну систему закупівель;
  4. учасник, пропозиція якого відхилена, може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову аргументацію щодо причин невідповідності його пропозиції умовам, визначеним в оголошенні про проведення спрощеної закупівлі, та вимогам до предмета закупівлі. Не пізніше ніж через 3 р. д. з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель замовник зобов’язаний надати йому відповідь;
  5. учасник, якого не визнано переможцем процедури закупівлі/спрощеної закупівлі за результатами оцінки та розгляду його тендерної пропозиції/пропозиції, може звернутися через електронну систему закупівель до замовника з вимогою щодо надання інформації про тендерну пропозицію/пропозицію переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі, у тому числі щодо зазначення її переваг порівняно з тендерною пропозицією/пропозицією учасника, який надіслав звернення, а замовник зобов’язаний надати йому відповідь не пізніше ніж через 5 днів (5 к. д.) з дня надходження такого звернення.
  1. Визначення переможця спрощеної закупівлі та укладення договору про закупівлю:за результатами оцінки та розгляду пропозиції замовник визначає переможця;протягом одного дня (1 к. д.) з дня прийняття рішення про визначення переможця спрощеної закупівлі замовник оприлюднює в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю;переможцеві процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та іншим учасникам електронна система закупівель автоматично в день визначення учасника переможцем процедури закупівлі/спрощеної закупівлі направляє інформацію про переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі із зазначенням його найменування та місцезнаходження;замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів (20 к. д.) з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю; — договір про закупівлю та всі додатки до нього оприлюднюють протягом 3 р. д. з дня його укладення. 
  2. за результатами оцінки та розгляду пропозиції замовник визначає переможця;
  3. протягом одного дня (1 к. д.) з дня прийняття рішення про визначення переможця спрощеної закупівлі замовник оприлюднює в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю;
  4. переможцеві процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та іншим учасникам електронна система закупівель автоматично в день визначення учасника переможцем процедури закупівлі/спрощеної закупівлі направляє інформацію про переможця процедури закупівлі/спрощеної закупівлі із зазначенням його найменування та місцезнаходження;
  5. замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем спрощеної закупівлі, не пізніше ніж через 20 днів (20 к. д.) з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю; — договір про закупівлю та всі додатки до нього оприлюднюють протягом 3 р. д. з дня його укладення. 
  1. Розміщення звіту про результати проведення закупівлі відповідно до статті 19 цього Закону:звіт автоматично формує електронна система закупівель та оприлюднює протягом одного дня (1 к. д.) після оприлюднення замовником договору про закупівлю в електронній системі закупівель або відміни спрощеної закупівлі. 
  2. звіт автоматично формує електронна система закупівель та оприлюднює протягом одного дня (1 к. д.) після оприлюднення замовником договору про закупівлю в електронній системі закупівель або відміни спрощеної закупівлі. 

Замовник може сам відмінити спрощену закупівлю:

Спрощена закупівля може бути відмінена частково (за лотом). 

Електронна система закупівель автоматична відміняє «спрощену закупівлю».

Повідомлення про відміну закупівлі автоматично надходить усім учасникам електронною системою закупівель в день його оприлюднення.

Для захисту своїх прав та охоронюваних законом інтересів учасник спрощеної закупівлі може звернутися до замовника та/або до органу, що здійснює контроль над замовником, або до суду.

Рішення та дії замовника можуть бути оскаржені учасником спрощеної закупівлі в судовому порядку. Зважаючи на викладене вище, рішення та дії замовника «спрощеної закупівлі» не можуть бути оскаржені учасником в Антимонопольному комітеті України. Натомість можуть бути оскаржені в судовому порядку. 

Перелік випадків, коли замовник не використовує «спрощену закупівлю»

Згідно з частиною 7 статті 3 Закону, придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена в пунктах 1 та 2 частини першої цієї статті, відбувається без застосування порядку проведення спрощених закупівель, установленого цим Законом, у разі:

  1. якщо було двічі відмінено спрощену закупівлю через відсутність учасників. При цьому предмет закупівлі, його технічні та якісні характеристики, вимоги до учасника не повинні відрізнятися від тих, які обули визначені замовником в оголошенні про спрощену закупівлю; 
  2. якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків: предмет закупівлі полягає у створенні або придбанні витвору мистецтва або художнього виконання;укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу;відсутність конкуренції з технічних причин;існує необхідність захисту прав інтелектуальної власності; — укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» на постачання електричної енергії або природного газу; 
  3. предмет закупівлі полягає у створенні або придбанні витвору мистецтва або художнього виконання;
  4. укладення договору про закупівлю з переможцем архітектурного або мистецького конкурсу;
  5. відсутність конкуренції з технічних причин;
  6. існує необхідність захисту прав інтелектуальної власності; — укладення договору про закупівлю з постачальником «останньої надії» на постачання електричної енергії або природного газу; 
  7. якщо існує нагальна потреба у здійсненні закупівлі у зв’язку із:виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі;оскарженням прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника після оцінки тендерних пропозицій учасників, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендеру, що оскаржують;розірванням договору про закупівлю з вини учасника на строк, достатній для проведення тендеру, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого учасника; 
  8. виникненням об’єктивних обставин, що унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення спрощеної закупівлі;
  9. оскарженням прийнятих рішень, дій чи бездіяльності замовника після оцінки тендерних пропозицій учасників, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків від очікуваної вартості тендеру, що оскаржують;
  10. розірванням договору про закупівлю з вини учасника на строк, достатній для проведення тендеру, в обсязі, що не перевищує 20 відсотків суми, визначеної в договорі про закупівлю, який розірваний з вини такого учасника; 
  11. якщо після укладення договору про закупівлю в замовника виникла необхідність у постачанні додаткового обсягу товару в того самого постачальника, якщо в разі зміни постачальника замовник був би вимушений придбати товар з іншими технічними характеристиками, що призвело б до виникнення несумісності, пов’язаної з експлуатацією і технічним обслуговуванням. Закупівля додаткового обсягу товару в того самого постачальника відбувається протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість такого постачання не перевищує 50 відсотків ціни договору про закупівлю; 
  12. якщо після укладення договору про закупівлю в замовника виникла необхідність у закупівлі додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника. Можливість і умови таких додаткових робіт чи послуг можуть бути передбачені в основному договорі про закупівлю, який укладений за результатами проведення тендеру/спрощеної процедури. Закупівля додаткових аналогічних робіт чи послуг у того самого учасника відбувається протягом трьох років після укладення договору про закупівлю, якщо загальна вартість таких робіт чи послуг не перевищує 50 відсотків ціни основного договору про закупівлю, укладеного за результатами проведення тендеру/спрощеної процедури; 
  13. якщо відбувається закупівля послуг з адвокатської діяльності;
  14. якщо закупівля товарів відбувається з використанням електронного каталогу;
  15. якщо закупівля товарів і послуг відбувається в підприємств громадських організацій осіб з інвалідністю. 

Але в разі здійснення закупівлі у випадках, передбачених цією частиною, замовник обов’язково оприлюднює в електронній системі закупівель відповідно до статті 10 цього Закону звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. 

Дата публікації: 27.03.2020