Тепер «ДІЯ» видає витяг про відсутність судимості

Тепер «ДІЯ» видає витяг про відсутність судимості

Згідно з підпунктами 5, 6 і 12 пункту 44 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли:

5) фізична особа, яка є учасником процедури закупівлі, була засуджена за кримінальне правопорушення, вчинене з корисливих мотивів (зокрема, пов’язане з хабарництвом та відмиванням коштів), судимість з якої не знято або не погашено в установленому законом порядку;

6) керівник учасника процедури закупівлі був засуджений за кримінальне правопорушення, вчинене з корисливих мотивів (зокрема, пов’язане з хабарництвом, шахрайством та відмиванням коштів), судимість з якого не знято або не погашено в установленому законом порядку;

12) керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з використанням дитячої праці чи будь-якими формами торгівлі людьми.

У порядку абзацу 15 пункту 44 Особливостей переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 5, 6 і 12 цього пункту.

Таким документом є витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», що видається відповідно до Положення про інформаційно-аналітичну систему «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30.03.2022 № 207.

У публікації порталу RADNUK.COM.UA «Підтвердження відсутності судимості для участі в тендері іноді краще сформувати завчасно» визначено алгоритм отримання витягу у формі електронного документа через електронний запит до Департаменту інформатизації за допомогою сервісу «Електронні інформаційні послуги».

У застосунку «Дія» з’явилась можливість отримання такого витягу, як на мій погляд, у значно зручніший спосіб. Тому ловіть покроковий алгоритм отримання витягу у застосунку «Дія».

Якщо вас чи ваше підприємство визначили переможцем процедури закупівлі і ви сформували документи переможця, але сумніваєтесь у їхній правильності чи достатності, з послугою «Перевірка документів переможця» юристи Товариства з обмеженою відповідальністю «Тендерне агентство Радник» перевірять та за необхідності проконсультують щодо документів переможця в конкретному тендері. Вартість послуги — від 750,00 гривень. 

Увійшовши в особистий кабінет застосунку, обираємо категорію «Послуги». Увійти можна за трьома варіантами авторизації, а саме за допомогою Дія.Підпис (скануванням qr-коду з мобільного додатку) або файлового чи апаратного ключа (тобто за допомогою електронного ключа).

У категорії «Послуги» переходимо на «Довідки та витяги», де обираємо «Витяг про несудимість» і там натискаємо клавішу «Отримати витяг». За п’ятьма кроками і формується витяг.

Крок 1: перевіряємо відомості про заявника та в разі необхідності коригуємо їх.

Крок 2: обираємо тип витягу – повний або скорочений.

Крок 3: визначаємо мету запиту — «Участь в процедурі публічної закупівлі».

Крок 4: зазначаємо інформацію про зміну особистих даних, зокрема щодо факту зміни прізвища, імені чи по батькові. У випадку наявності таких змін зазначаємо інформацію, яка була змінена.

Крок 5: вказуємо місце народження із відображенням країни і назви населеного пункту.

Після завершення останнього кроку запит надсилається і з’являється повідомлення «Ваш витяг буде готовий протягом 10 робочих днів. Ми повідомимо вас про це». Натискаємо «Зрозуміло».

Після цього автоматично завантажується сторінка із переліком замовлених послуг. На цій сторінці можна перейти на «Отримані документи», де, до речі, не очікуючи завершення 10 днів, ми бачимо сформований витяг. Відповідно, завантажуємо його.

Як ми помітили, у застосунку «Дія» при формуванні витягу вводилось значно менше інформації, ніж при формуванні витягу за допомогою сервісу «Електронні інформаційні послуги». Це зумовлено тим, що застосунок автоматично синхронізує наявну інформацію про запитувача, що необхідна для формування витягу.

Долучайтесь до вебінару «Особливості встановлення вимог та розгляду пропозицій учасника та практика зміни істотних умов договору» від Академії Радник, де будуть розглянуті актуальні нововведення та за необхідності надані консультації щодо питань з публічних закупівель.

Пропонуємо зразок акта приймання-передачі документів для УО, який  розміщено в групі Viber за посиланням: https://invite.viber.com/?g2=AQBYCFnVmRQnRUlOLR%2FmX3fmf8aC%2BOBpm0qJo7qfyZi9OcNLYvN7PaX6SoV82wSR&lang=ru. Доєднуйтесь!

Олег Підгірський, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»