Умій правильно звернутись із вимогою до замовника!

Умій правильно звернутись із вимогою до замовника!

Умій правильно звернутись із вимогою до замовника!

Вміння звернутись до замовника з вимогою про усунення дискримінаційних вимог тендерної документації або з вимогою щодо надання додаткової інформації про причини невідповідності тендерної пропозиції учасника, якого відхилено, або з вимогою щодо надання інформації про переваги тендерної пропозиції учасника, якого було визначено переможцем процедури закупівлі, — це свідчення кваліфікації учасника закупівельної сфери. 

Норма законодавства

Відповідно до частини третьої статті 31 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон), у разі якщо учасник, тендерна пропозиція якого відхилена, вважає недостатньою аргументацію, зазначену в повідомленні та протоколі розгляду тендерних пропозицій, такий учасник може звернутися до замовника з вимогою надати додаткову інформацію про причини невідповідності його пропозиції умовам тендерної документації, зокрема технічній специфікації, та/або його невідповідності кваліфікаційним критеріям, а замовник зобов’язаний надати йому відповідь з такою інформацією не пізніш як через п’ять днів з дня надходження такого звернення через електронну систему закупівель.

Відповідно до частини четвертої статті 33 Закону учасник, якого не визнано переможцем процедури закупівлі / спрощеної закупівлі за результатами оцінки та розгляду його тендерної пропозиції / пропозиції, може звернутися через електронну систему закупівель до замовника з вимогою щодо надання інформації про тендерну пропозицію / пропозицію переможця процедури закупівлі / спрощеної закупівлі, у тому числі щодо зазначення її переваг порівняно з тендерною пропозицією / пропозицією учасника, який надіслав звернення, а замовник зобов’язаний надати йому відповідь не пізніше ніж через п’ять днів з дня надходження такого звернення.

Тобто законодавство містить декілька норм, коли учасник, якого відхилено та не визначено переможцем,  може звернутися з вимогою до замовника.

Пропонуємо розглянути рішення Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі — колегія АМКУ) щодо цього питання.

Рішення № 5963-р/пк-пз від 22.09.2022, ідентифікатор закупівлі № UA-2022-08-05-003822-a.

Позиція Скаржника

Скаржник – учасник ХХХ, тендерна пропозиція якого була відхилена замовником ХХХ, звернувся до замовника з вимогою: «Учасник, ТОВ ХХХ, просить надати роз'яснення щодо змісту протоколу відхилення тендерної пропозиції. Також просимо вас розглянути вимогу щодо відхилення пропозиції інших учасників у зв'язку з невідповідністю їх тендерних пропозицій умовам тендерної документації».

Позиція колегія АМКУ

Згідно з інформацією, розміщеною на вебпорталі Уповноваженого органу, Скаржник розмістив на вебпорталі Уповноваженого органу вимогу, у якій просив, зокрема, розглянути вимогу щодо відхилення пропозицій інших учасників у зв'язку з невідповідністю їхніх пропозицій умовам Документації, а також вимагав, зокрема, відхилити пропозицію ТОВ ХХХ. 

Замовником надано відповідь на вимогу. 

Водночас Закон не містить обов'язку надавати відповідь, у тому числі задовольняти вимоги суб'єкта господарювання щодо відхилення тендерних пропозицій інших учасників. 

Наведена вище вимога не стосувалась надання інформації стосовно пропозиції переможця, у тому числі стосовно наявності переваг порівняно з пропозицією такого учасника. 

Враховуючи викладене, замовник не порушив вимоги Закону в цій частині, у зв’язку з чим відсутні підстави для задоволення скарги в цій частині.

Таким чином, навіть висуваючи вимоги замовнику, учасник повинен це робити чітко, згідно з нормою Закону та відповідно до повноважень, які замовник процедури закупівлі може вчинити, враховуючи законодавство у сфері закупівель, щоб мати шанс на задоволення скарги в цій частині та отримати від замовника саме ту відповідь, яку очікує.

Якщо виникли додаткові питання або потрібна правова допомога в тому чи іншому питанні щодо законодавства у сфері публічних закупівель, скористайтесь послугами Агентства за посиланням https://goszakupka.com.ua/.

Вікторія НЕХТА, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»