Вартісні межі для закупівлі «поточного ремонту»: визначаємо правильно

Вартісні межі для закупівлі «поточного ремонту»: визначаємо правильно

Досить часто замовники звертаються із запитанням, який саме «поточний ремонт» (наприклад, поточний ремонт приміщень або ж і поточний ремонт обладнання / техніки / тощо) можна закуповувати без використання електронної системи закупівель, вартість якого є меншою, ніж 200 тис. гривень, тобто не перевищує вартісні межі, встановлені в пункті 10 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості). Нагадаємо, що в пункті 10 Особливостей зазначено, що замовники, у тому числі централізовані закупівельні організації, здійснюють закупівлі товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту, предмет закупівлі яких визначається відповідно до пункту 3 розділу II Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 (далі — послуги з поточного ремонту)), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, шляхом застосування відкритих торгів у порядку, визначеному пунктом 12-1 Особливостей або розділом «Порядок проведення відкритих торгів» Особливостей, та/або шляхом використання електронного каталогу для закупівлі товару відповідно до порядку, встановленого постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822 «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу», з урахуванням положень, визначених Особливостями, та/або в порядку, передбаченому пунктом 8 Особливостей. А пунктом 11 Особливостей встановлено, що для здійснення закупівель товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких є меншою, ніж 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких є меншою, ніж 200 тис. гривень, замовники можуть використовувати електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель, або ж здійснювати такі закупівлі без використання електронної системи закупівель.

Якщо вам потрібна допомога під час проведення закупівель, скористайтесь послугами Агентства  «Тендерний супровід закупівель на боці замовника».

Зверніть увагу, що в пункті 10 Особливостей чітко зазначено, що  йдеться про послуги з поточного ремонту, предмет закупівлі яких визначається відповідно до пункту 3 розділу II Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708, а саме: 

«Під час здійснення закупівлі послуг з поточного ремонту предмет закупівлі визначається за кожним окремим будинком, будівлею, спорудою, лінійним об’єктом інженерно-транспортної інфраструктури згідно з термінологією державних будівельних норм ДБН А.2.2-3:2014 "Склад та зміст проектної документації на будівництво", затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 04.06.2014 № 163, та/або галузевих будівельних норм ГБН Г.1-218-182:2011 "Ремонт автомобільних доріг загального користування. Види ремонтів та переліки робіт", затверджених наказом Державної служби автомобільних доріг України від 23.08.2011 № 301».

Також варто нагадати, що відповідно до листа Міністерства регіонального розвитку та будівництва України від 15.07.2009 № 9/9-1056 поточний ремонт — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання; якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що відносяться до капітального ремонту (крім робіт, які передбачають заміну та модернізацію конструктивних елементів будівлі); поточний ремонт повинен провадитись з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі або об’єкта з моменту завершення його будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

Отже, вартісна межа 200 тис. гривень за пунктами 10, 11 Особливостей стосується саме поточного ремонту окремого будинку, будівлі, споруди, лінійного об’єкта інженерно-транспортної інфраструктури. Натомість поточний ремонт товару (обладнання / техніки / тощо) є послугою, до якої застосовується вартісна межа 100 тис. гривень згідно з пунктами 10, 11 Особливостей.

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, рекомендуємо взяти участь в навчанні  «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників», яке буде проводити Академія Радник 04–05.07.2024.

         Вікторія НЕХТА, 

         юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»