Відповідальність у публічних закупівлях

Відповідальність у публічних закупівлях

Новий закон «Про публічні закупівлі», який вступив у дію 19 квітня 2020 року, розширив перелік порушень, за які на службових (посадових), уповноважених осіб замовника — членів тендерного комітету або уповноважених осіб, будуть накладати штраф. А також передбачив накладання штрафу, крім членів тендерного комітету чи уповноважених осіб, ще й на керівника замовника. 

Відповідно до статті 254 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення» (далі — КУпАП) про вчинення адміністративного правопорушення протокол складають уповноважена на те посадова особа або представник громадської організації чи органу громадської самодіяльності. 

Відповідно до статті 255 КУпАП у справах про адміністративні правопорушення, які розглядають органи, зазначені в статті 221 КУпАП [районні, районні в місті, міські чи міськрайонні суди (судді)], протоколи про правопорушення мають право складати уповноважені на те посадові особи органів державного фінансового контролю (частини третя – шоста статті 164-14). 

Відповідно до статті 234-1 КУпАП органи державного фінансового контролю розглядають справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням законодавства про закупівлі (частини перша і друга статті 164-14). Від імені органів державного фінансового контролю розглядати справи про адміністративні правопорушення і накладати адміністративні стягнення мають право: керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, його заступники, а також інші уповноважені керівником посадові особи цього органу. 

Для кращого розуміння сутності відповідальності, згідно чого складатимуть протокол з накладанням штрафу на членів тендерного комітету або уповноважених осіб чи керівника замовника, «Тендерне агентство «Радник» підготувало таблицю, в якій усе викладено просто, доступно і зрозуміло. 

З даною таблицню можете ознайомитись перейшовши за посиланням.

Дата публікації: 14.05.2020