Виставкові послуги: конкурентна закупівля чи ні

Виставкові послуги: конкурентна закупівля чи ні

Запитання

Музей планує укласти договір із художником на виставкові послуги на 150 000 грн. Згідно з цим договором художник надасть свої картини на певний час для їх використання на художній виставці музею. У художника немає документа, який засвідчує його право інтелектуальної власності на картини. Який вид закупівлі застосувати?

Відповідь

Відповідно до частини 1 статті 418 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) право інтелектуальної власності — це право особи на результат інтелектуальної, творчої діяльності або на інший об’єкт права інтелектуальної власності, визначений цим Кодексом та іншим законом.

Відповідно до абзацу 2 частини 1 статті 420 ЦКУ до об’єктів права інтелектуальної власності, зокрема, належать: літературні та художні твори.

Відповідно до абзацу 7 пункту 1 частини 1 статті 433 ЦКУ твори живопису є об’єктом авторського права.

Авторське право є одним із різновидів права інтелектуальної власності.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 8 Закону України «Про авторське право і суміжні права» об’єктами авторського права є твори у галузі науки, літератури і мистецтва, а саме: твори образотворчого мистецтва.

Відповідно до частини 1 статті 11 Закону України «Про авторське право і суміжні права» первинним суб’єктом, якому належить авторське право, є автор твору.

За відсутності доказів іншого автором твору вважається особа, зазначена як автор на оригіналі або примірнику твору (презумпція авторства).

Відповідно до частини 2 статті 11 Закону України «Про авторське право і суміжні права» авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей. Тобто якщо художник намалював картину, то він автоматично вважається її автором та не зобов’язаний оформлювати своє авторство документально.

Відповідно до абзацу 5 пункту 2 частини 7 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі» придбання замовником товарів, робіт і послуг, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини першої статті 3, здійснюється без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого цим Законом, у разі якщо роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання за наявності одного з таких випадків: існує необхідність захисту прав інтелектуальної власності.

Враховуючи вищевикладене, художні картини — це твори, які є об’єктом авторського права та права інтелектуальної власності. Відповідно, у випадку закупівлі мистецьких, виставкових послуг з представлення авторських художніх творів для експонування в картинній галереї замовника існує необхідність захисту прав інтелектуальної власності автора художніх творів, тож замовник може здійснити закупівлю без застосування порядку проведення спрощених закупівель на підставі абзацу 5 пункту 2 частини 7 статті 3 Закону України «Про публічні закупівлі».

Відповідно до абзацу 2 пункту 8 частини 7 статті 3 Закону у разі здійснення закупівлі у випадках, передбачених частиною 7 статті 3 Закону, замовник обов’язково оприлюднює в електронній системі закупівель відповідно до статті 10 Закону звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель.

Спираючись на все вищезазначене, замовник може здійснити закупівлю без застосування порядку проведення спрощених закупівель на підставі необхідності захисту прав інтелектуальної власності та за результатами укладеного договору оприлюднити Звіт про договір про закупівлю. 

Дата публікації: 12.02.2021