Закупівлі за грантові кошти

Закупівлі за грантові кошти

Як ми знаємо, державні закупівельники повинні здійснювати закупівлі з урахуванням вимог Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон). У даному випадку все правильно, адже закупівельники є отримувачами бюджетних коштів та повинні витрачати їх відкрито і за призначенням. Що ж робити замовникам, які отримали міжнародне фінансування, наприклад грантові кошти? Перше питання, яке спадає на думку: застосовувати для такої закупівлі положення Закону чи, можливо, такі закупівлі регулює якийсь інший нормативний акт?

Відповідно до статті 6 Закону, якщо міжнародним договором України, згоду на обов’язковість якого надано Верховною Радою України, передбачено інший порядок закупівлі, ніж визначений цим Законом, застосовуються положення міжнародного договору України, з урахуванням принципів, встановлених у частині першій статті 5 цього Закону.

Закупівля товарів, робіт і послуг за кошти кредитів, позик, грантів, що надані відповідно до міжнародних договорів України Міжнародним банком реконструкції та розвитку, Міжнародною фінансовою корпорацією, Багатостороннім агентством з гарантування інвестицій, Міжнародною асоціацією розвитку, Європейським банком реконструкції та розвитку, Європейським інвестиційним банком, Північним інвестиційним банком, а також іншими міжнародними валютно-кредитними організаціями, здійснюється згідно з правилами і процедурами, встановленими цими організаціями з урахуванням принципів, встановлених у частині першій статті 5 цього Закону, а в разі невстановлення таких правил і процедур — відповідно до цього Закону.

Закупівля товарів, робіт і послуг на умовах співфінансування в рамках проектів, що реалізуються за рахунок кредитів, позик, грантів організацій, зазначених у частині другій цієї статті, здійснюється згідно з правилами і процедурами, встановленими цими організаціями, а в разі невстановлення таких правил і процедур — відповідно до цього Закону.

Отже, якщо замовнику виділено грантові кошти для здійснення тієї чи іншої закупівлі і не встановлено конкретних правил, за якими повинна здійснюватися така закупівля, то закупівля здійснюється згідно з Законом України «Про публічні закупівлі».

Якщо ж замовнику надано певні правила, за якими потрібно здійснити таку закупівлю, то він повинен з ними ознайомитися і здійснювати її з урахуванням таких правил. Тоді замовник може не керуватися вимогами Закону.

Може виникнути й така ситуація, що замовнику потрібно буде здійснювати закупівлю за правилами національного законодавства замовника, але з урахуванням правил, встановлених організацією, яка надає грантові кошти. Для того щоб зорієнтуватися, за якими правилами має здійснюватися закупівля, замовнику слід ознайомитися з грантовою угодою. Разом з грантовою угодою замовнику може надаватися довідник, або правила, або інший документ, у якому встановлені зобов’язання щодо процедури здійснення закупівлі.

Якщо після вивчення відповідних документів замовник зрозуміє, що йому варто проводити, приміром, відкриті торги та встановлювати вимоги, передбачені міжнародними правилами, то він повинен встановити такі правила в тендерній документації. Закупівельне українське законодавство та законодавство інших країн дещо відрізняються, тож деякі правила можуть суперечити правилам законодавства України, але у випадку їх невстановлення замовник ризикує, що йому буде відмовлено у видачі грантових коштів, тому при здійсненні закупівлі за кошти грантів у тендерній документації варто прописати, що закупівля здійснюється відповідно до грантової угоди і замовник має право встановлювати вимоги, передбачені грантовою угодою, навіть якщо вони відмінні від національних.

Як приклад, у тендерній документації можна прописати таке: «Згідно з частиною 3 статті 6 Закону України „Про публічні закупівлі“ закупівля товарів, робіт і послуг на умовах співфінансування в рамках проєктів, що реалізуються за рахунок кредитів, позик, грантів організацій, зазначених у частині другій цієї статті, здійснюється згідно з правилами і процедурами, встановленими цими організаціями, а в разі невстановлення таких правил і процедур — відповідно до цього Закону.

Вимоги тендерної документації встановлені задля дотримання вимог Грантової угоди, у рамках виконання якої фінансується закупівля».

Отже, під час здійснення закупівлі за грантові кошти замовнику в першу чергу слід уважно досліджувати всі документи та правила, які надаються міжнародними організаціями, та намагатися тримати баланс в дотриманні законодавства України та встановлених міжнародних правил.

Дата публікації: 13.08.2021