Алгоритм участі в електронному аукціоні

Алгоритм участі в електронному аукціоні

За нормами закупівельного законодавства, враховуючи положення Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників↗, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості↗), конкурентні закупівлі, такі як процедури закупівлі, спрощені та закупівлі з використанням електронної системи, що умовно здійснюються в порядку спрощеної закупівлі, проводяться із застосуванням електронного аукціону. Аукціон не проводиться, якщо у відкритих торгах чи спрощеній закупівлі подано лише одну пропозицію. Також згідно з пунктом 37 Особливостей↗ за обґрунтованим рішенням замовника відкриті торги можуть бути проведені без застосування електронного аукціону.

Електронний аукціон проводиться електронною системою закупівель відповідно до статті 30 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII↗ (далі — Закон↗). 

Порядком функціонування електронної системи закупівель та проведення авторизації електронних майданчиків, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України 24.02.2016 № 166↗ (далі — Порядок↗), адміністратора авторизованого електронного майданчика зобов’язано забезпечити можливість учасників (постачальників) щодо отримання посилання для участі в електронному аукціоні. Кнопка для переходу у функціонал участі в електронному аукціоні на сторінці конкретної закупівлі на кожному електронному майданчику розташована по-різному і з’являється лише після закінчення строку подання пропозицій у відкритих торгах чи спрощеній закупівлі, або закінчення строку оскарження результатів прекваліфікації у закупівлі за рамковою угодою.

У відкритих торгах, за пунктом 38 Особливостей↗, дата і час проведення електронного аукціону визначаються електронною системою закупівель в день оприлюднення замовником оголошення про проведення відкритих торгів в електронній системі закупівель. Дата і час проведення аукціону у спрощеній закупівлі визначаються електронною системою закупівель з моменту початку періоду подачі пропозицій. У закупівлях за рамковою угодою вже точна дата і час проведення аукціону встановлюються після закінчення строку оскарження результатів прекваліфікації.

При переході на сторінку аукціону до часу, встановленого для його проведення, учасник зможе побачити лише часовий зворотний відлік до початку електронного аукціону. У встановлений час учасники зможуть побачити загальну кількість учасників та їх ціни. 

За приписами статті 30 Закону↗ для проведення електронного аукціону ціни/приведені ціни всіх тендерних пропозицій/пропозицій розташовуються в електронній системі закупівель у порядку від найвищої до найнижчої без зазначення найменувань учасників. Тобто кожен конкурент в аукціоні буде відображений з найменуванням «Учасник» з певним номером, наприклад «Учасник № 1». Такий номер визначається для учасника залежно від часу подання пропозиції, від найбільш ранньої до пізньої. Пропозиція учасника, який бере участь в аукціоні самостійно, визначається з відміткою «Ви».

Таким чином, протягом кожного етапу електронного аукціону всім учасникам забезпечується доступ до аукціону, зокрема до інформації про позицію їхніх цін або приведених цін в електронній системі закупівель у списку від найвищої до найнижчої на кожному етапі проведення аукціону та інформації про кількість учасників на поточному етапі електронного аукціону без зазначення їхніх найменувань.

Стартовою ціною визначається найвища ціна/приведена ціна. Перед початком кожного наступного етапу аукціону визначається нова стартова ціна за результатами попереднього етапу аукціону. 

Якщо учасники подали тендерні пропозиції/пропозиції з однаковим значенням ціни/приведеної ціни, першим в електронному аукціоні пониження ціни буде здійснювати учасник, який подав свою тендерну пропозицію/пропозицію пізніше, ніж інші учасники з аналогічним значенням ціни тендерної пропозиції/пропозиції.

Електронний аукціон полягає в повторюваному процесі пониження цін або приведених цін, що проводиться у три етапи в інтерактивному режимі реального часу. Приведені ціни визначаються з урахуванням значень інших критеріїв оцінки за математичною формулою, визначеною в методиці оцінки.

На аукціон виділяється:

  1. 5 хвилин перерви з початку аукціону;
  2. 2 хвилини на кожен раунд для одного учасника;
  3. 2 хвилини перерви між раундами для всіх учасників.

Сумарно виходить 21 хвилина на аукціон, якщо подано мінімум пропозицій для того, щоб аукціон відбувся, тобто дві пропозиції. З кожним наступним учасником можна рахувати тривалість аукціону на 6 хвилин довше.

Учасник може протягом одного етапу аукціону один раз понизити ціну/приведену ціну своєї пропозиції не менше ніж на один крок від своєї попередньої ціни/приведеної ціни. 

Рекомендується перед початком проведення аукціону, в принципі, як і перед подачею пропозиції, проаналізувати свій ринок щодо поставки товару/надання послуг/виконання робіт за предметом закупівлі, у тому числі можливих конкурентів для визначення можливої ціни пропозиції і дій під час аукціону. Тобто розробити стратегію ціноутворення пропозиції в аукціоні.

Згідно з частиною 6 статті 30 Закону↗ відомості про розмір мінімального кроку пониження ціни або приведеної ціни під час електронного аукціону зазначаються у відсотках або грошових одиницях. На практиці відображення іде в грошових одиницях, де вказується максимальна сума, яку може вказати учасник з урахуванням мінімального кроку пониження, якщо такий матиме на меті вчинити пониження у раунді.

Також електронна система закупівель автоматично розраховує аномально низькі ціни/приведені ціни тендерних пропозицій на всіх етапах електронного аукціону та інформує про це учасника процедури закупівлі та замовника.

Якщо учаснику потрібна допомога та консультаційний супровід в електронному аукціоні, він може звернутися до юристів ТОВ «Тендерне агентство Радник»↗ щодо надання послуги, яка відображена як «Інші послуги↗» вартістю від 1 050,00 грн.

Також Академія Радник↗ пропонує пройти навчання на онлайн-марафоні для постачальників Prozorro «Усе про перемогу в тендерах»↗, призначене для підприємців, менеджерів та фахівців з тендерних продажів, які прагнуть брати участь у тендерах та перемагати. На навчанні слухач отримає відповідь на головне питання «Як виграти тендер?». Також навчиться формувати ефективну стратегію роботи в системі Prozorro та отримає інструменти для успішної участі в тендерах.

Image  (1)

Image  (1)

Олег Підгірський, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»