Бути чи не бути 24 годинам на виправлення невідповідностей у документах, що підтверджують ступінь локалізації виробництва?

Бути чи не бути 24 годинам на виправлення невідповідностей у документах, що підтверджують ступінь локалізації виробництва?

Продовжуємо досліджувати публічне законодавство в частині локалізації виробництва. Цього разу об'єктом дослідження є документи, які підтверджують ступінь локалізації. Що ж робити замовнику, якщо учасник не надав або надав не відповідно до вимог замовника такий документ? І тут постає питання: бути чи не бути 24 годинам на виправлення невідповідностей? Розглянемо практику Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі — АМКУ) з цього приводу. 

Відповідно до пункту 6-1 розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про публічні закупівлі»↗ (далі — Закон) тимчасово, з 2022 року строком на 10 років, встановлюються такі особливості здійснення закупівель, якщо вартість предмета закупівлі дорівнює або перевищує 200 тисяч гривень: замовник здійснює закупівлю товарів, визначених підпунктом 2 цього пункту, виключно якщо їх ступінь локалізації виробництва дорівнює чи перевищує у 2023 році 15 відсотків. 

Оголошення UA-2023-06-20-000762-a.

Предметом оскарження є закупівля за предметом закупівлі: «УБГ23Т(УО)-181_42120000-6 — Насоси та компресори (Компресорні агрегати в асортименті (Лот №1: ДК 021:2015-42120000-6 — Насоси та компресори (Компресорні агрегати високого тиску), Лот №2: ДК 021:2015-42120000-6 — Насоси та компресори (Компресорні агрегати))» (далі — Закупівля).

Тендерна документація щодо Закупівлі містить такі вимоги. Відповідно до пункту 5 розділу ІІІ тендерної документації інформація про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі викладена в додатку 3 до тендерної документації. Додаток 3 до тендерної документації містить інформацію про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, зокрема: «Компресорний агрегат високого тиску». На підтвердження відповідності запропонованого товару заявленим у додатку 3 до тендерної документації технічним, якісним, кількісним та іншим вимогам до предмета закупівлі учасник надає підписаний та заповнений інформацією про запропонований ним предмет закупівлі додаток 3 до тендерної документації за формою цього додатка зі всіма його складовими та документи згідно з додатком 3.1 до тендерної документації. Відповідно до додатка 3.1 до тендерної документації на підтвердження відповідності запропонованого товару технічним вимогам замовника до предмета закупівлі учасник надає такі документи згідно зі встановленими вимогами, зокрема: 

— довідку/лист у довільній формі за підписом керівника учасника або особи, яка уповноважена на підписання Пропозиції, із зазначенням відповідного ступеня локалізації запропонованого товару (на кожну позицію), який сформований Уповноваженим органом (вказаний ступінь локалізації повинен відповідати підпункту 1 пункту 6 розділу Х Закону), та / або зазначенням безпосереднього посилання на відповідний товар, оприлюднений на вебпорталі електронної системи закупівель та офіційному вебсайті Уповноваженого органу; 

 — або на підтвердження того, що запропонований товар виготовляється нерезидентом, — копію сертифіката* про походження товару або лист-гарантію, складений у довільній формі за підписом керівника учасника (або особи, яка уповноважена на підписання пропозиції), із вказанням країни виробника товару, про надання сертифіката походження товару при поставці (у разі наявності вказаної країни виробника товару в переліку країн, з якими укладено угоди про державні закупівлі з урахуванням порогових значень для АТ "Укргазвидобування"), а також лист-обґрунтування з посиланням на відповідні Угоди про державні закупівлі, або положення про державні закупівлі інших міжнародних договорів України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, щодо можливого застосування виключення, зазначеного в абзаці 2 підпункту 4 пункту 6-1 розділу Х Закону щодо локалізації виробництва, складений в довільній формі за підписом керівника учасника (або особи, яка уповноважена на підписання пропозиції), де також зазначається інформація як щодо товару (вид, марка товару інше), так і щодо виробника товару.

Учасник у складі своєї тендерної пропозиції надав лист-гарантію щодо ступеня локалізації запропонованого товару, де зазначив, що запропонований товар не підпадає під вимогу підтвердження ступеня локалізації, тому що виробником товару є країна-нерезидент (Туреччина), та гарантує надання сертифіката походження товару, виданого уповноваженим органом Туреччини на партію, при поставці. 

Проте згідно з вимогами тендерної документації замовника вимагалось ще надання листа-обґрунтування. У складі тендерної пропозиції учасника відсутній такий документ.

Замовник надав учаснику 24 години на виправлення невідповідностей, у тому числі щодо цього листа-обґрунтування.

Позиція АМКУ. «Зазначені документи не відносяться до документів, визначених пунктом 43 Особливостей, тому Замовник не мав права звертатись до зазначеного учасника на підставі вимог пункту 43 Особливостей щодо наведених вище документів.

Відповідно до вимог абзацу другого підпункту 2 пункту 44 Особливостей замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли тендерна пропозиція не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності у інформації та / або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей. 

Враховуючи викладене, у Замовника наявні підстави для відхилення Пропозиції Переможця, визначені підпунктом 2 пункту 44 Особливостей».

Отже, приймаючи учасника переможцем або його відхиляючи, замовник повинен бути уважним та враховувати практику АМКУ.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів». ↗

img-1

img-1

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель: «Онлайн-марафон для учасників: усе про перемогу в закупівлях»↗, яке відбудеться 28.08–01.09.2023 року. Доєднуйтесь!

img-2

img-2

Вікторія НЕХТА,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»