Чи можна укладати договір про закупівлю з просто фізичною особою після відкритих торгів, які не відбулися

Чи можна укладати договір про закупівлю з просто фізичною особою після відкритих торгів, які не відбулися

Останнім часом досить поширеним питанням є, чи можна укласти договір про закупівлю з просто фізичною особою після відкритих торгів, які не відбулися.

Для відповіді звернемося до законодавства.

Відповідно до пункту 37  частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі»↗ (далі — Закон↗) учасником процедури закупівлі/спрощеної закупівлі (далі — учасник)  є фізична особа, фізична особа — підприємець чи юридична особа — резидент або нерезидент, у тому числі об’єднання учасників, яка подала тендерну пропозицію/пропозицію або взяла участь у переговорах у разі застосування переговорної процедури закупівлі.

Водночас пунктом 6 частини 1 статті 1 Закону встановлено, що  договір про закупівлю — це господарський договір, що укладається між замовником і учасником за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару. 

Відповідно до статті 180 Господарського кодексу України (далі  — ГКУ↗) господарський договір укладається в порядку, встановленому Цивільним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статті 24 Цивільного кодексу України (далі  — ЦКУ↗) людина як учасник цивільних відносин вважається фізичною особою. Тобто фізична особа — це загальний термін, що позначає людину як суб’єкта права. Фізичною особою є кожна людина незалежно від віку, статі, національності, громадянства, місця проживання, роду занять, дієздатності й т. д. 

Відповідно до частин 1 та 2 статті 50 ЦКУ↗ право на здійснення підприємницької діяльності, яку не заборонено законом, має фізична особа з повною цивільною дієздатністю; фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом.

Крім того, статтею 55 ГКУ↗ визначено поняття суб’єкта господарювання. Суб’єктом господарювання є, зокрема, громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці. 

Відповідно до частини першої статті 42 ГКУ↗ підприємництво — це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Отже, у разі здійснення закупівлі на підставі підпункту 6 пункту 19 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178↗ (далі — Особливості↗), сторонами укладатиметься договір про закупівлю, який відповідає визначенню поняття «договір про закупівлю», що міститься в Законі. 

У разі ж укладення договору між просто фізичною особою і замовником він не буде господарським договором у розумінні Закону↗.

Отже, краще уникати укладання такого договору з фізичною особою після відкритих торгів, які не відбулися, на підставі підпункту 6 пункту 13 Особливостей↗.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

image

image

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель: «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників», яке відбудеться 07-08.12.2023. Доєднуйтесь!

image

image

Вікторія НЕХТА,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»