Чи потрібно вимагати документи за пунктом 47 Особливостей під час здійснення закупівлі за підпунктом 6 пункту 13 Особливостей?

Чи потрібно вимагати документи за пунктом 47 Особливостей під час здійснення закупівлі за підпунктом 6 пункту 13 Особливостей?

Через достатньо складні та часом незрозумілі норми законодавства доволі часто виникають суперечливі висновки щодо правильності їх застосування на практиці.

Одним із таких випадків є норма, встановлена в підпункті 6 пункту 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178↗ (далі — Особливості).

Нагадаємо, що придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі, коли відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах у строк, установлений замовником згідно з Особливостями, у тому числі за лотом. При цьому предмет закупівлі, його технічні, кількісні та якісні характеристики, проект договору про закупівлю, а також вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 Особливостей), та сума договору про закупівлю не може перевищувати очікувану вартість предмета закупівлі, зазначену замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, які відмінено через відсутність достатньої кількості учасників процедури закупівлі (учасника процедури закупівлі), з урахуванням прийнятного відсотка перевищення ціни тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі над очікуваною вартістю предмета закупівлі, якщо такий прийнятний відсоток був зазначений у тендерній документації.

Отже, у разі наявності вищезазначеної підстави замовник може здійснити закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару, при цьому від суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, замовник попередньо повинен отримати перелік документів, які були визначені замовником у тендерній документації.

Пропонуємо замовникам зразок протоколу щодо закупівлі за виключенням пп. 6 п. 13 Особливостей, який розміщено в групі Viber за посиланням

Банер-1

Банер-1

А як же бути із вимогами за пунктом 47 Особливостей? Адже під час проведення відкритих торгів учасник процедури закупівлі підтверджує відсутність підстав, зазначених у цьому пункті (крім підпунктів 1 і 7абзацу чотирнадцятого цього пункту), шляхом самостійного декларування відсутності таких підстав в електронній системі закупівель під час подання тендерної пропозиції, а переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 356 і 12 та в абзаці чотирнадцятому цього пункту.

Звісно, у разі здійснення закупівлі за пунктом 13 Особливостей суб’єкт, з яким укладається договір про закупівлю, не має такої технічної можливості та обов’язку за законодавством та не подає жодних документів через електронну систему закупівель, отже всі документи подаються замовнику виключно поза електронною системою закупівель. Тож жодного самостійного декларування відсутності підстав за пунктом 47 Особливостей не може бути здійснено. Та чи потрібно щось вимагати за пунктом 47 Особливостей? 

Щодо цього питання є дві точки зору. 

Одна з них ґрунтується на інформації, викладеній в інформаційному листі Мінекономіки від 28.02.2023 № 3323-04/8463-06↗, згідно з якою при укладенні договору про закупівлю відповідно до підпункту 6 пункту 13 Особливостей, у разі коли відмінено відкриті торги через неподання жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах, вимоги до постачальника згідно з пунктом 44 Особливостей (щодо підтвердження відсутності підстав, визначених пунктами 3, 5, 6 і 12 частини першої статті 17 Закону, які вимагаються тендерною документацією від переможця процедури закупівлі) відтепер не встановлюються (*прим.: до внесення останніх змін в Особливості пункт 47 був викладений в пункті 44 Особливостей).    

Проте в статті на порталі Радник ("Укладення прямого договору у зв’язку з тим, що жоден учасник не взяв участь у відкритих торгах"↗) була висвітлена й інша точка зору, згідно з якою автор вважає, що таке формулювання  — в підпункті 6 пункту 13 Особливостей зазначено, що  «…вимоги до суб’єкта, з яким укладається договір про закупівлю, не повинні відрізнятися від вимог, що були визначені замовником у тендерній документації (крім вимог, визначених пунктом 47 Особливостей)…» — саме уточнює, що вимоги можуть відрізнятись, та не стверджує, що сторона, з якою укладають договір, не повинна надавати документи за пунктом 47 Особливостей.

Тобто норма дозволяє змінювати форму надання інформації, тому замовник може встановити іншу форму надання інформації.

Тож радимо вам під час здійснення закупівель за описаним вище виключенням брати до уваги вищезазначену інформацію.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

Банер-2

Банер-2

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель: «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників»↗, яке відбудеться 06-07.07.2023 року. Доєднуйтесь!

Банер-3

Банер-3

Вікторія НЕХТА, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»