Чи вимагати від учасника антикорупційну програму

Чи вимагати від учасника антикорупційну програму

Відповідно до частини 1 статті 62 Закону України «Про запобігання корупції»↗ (далі — Закон про корупцію↗) антикорупційною програмою юридичної особи є комплекс правил, стандартів і процедур щодо виявлення, протидії та запобігання корупції в діяльності юридичної особи.

Згідно з пунктом 2 частини 2 статті 62 Закону про корупцію↗ юридична особа, яка є учасником процедури закупівлі відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі»↗, зобов’язана затвердити антикорупційну програму юридичної особи та призначити особу, відповідальну за реалізацію антикорупційної програми, якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг), робіт дорівнює або перевищує 20 мільйонів гривень.

Відповідно до підпункту 10 пункту 47 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178↗ (далі — Особливості↗), юридична особа, яка є учасником процедури закупівлі (крім нерезидентів), не має антикорупційної програми чи уповноваженого з реалізації антикорупційної програми, якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) або робіт дорівнює чи перевищує 20 мільйонів гривень (у тому числі за лотом).

Водночас пунктом 47 Особливостей↗ передбачено, що учасник процедури закупівлі підтверджує відсутність підстав, зазначених у цьому пункті (крім підпунктів 1 і 7, абзацу чотирнадцятого цього пункту), шляхом самостійного декларування відсутності таких підстав в електронній системі закупівель під час подання тендерної пропозиції. 

Замовник не вимагає від учасника процедури закупівлі під час подання тендерної пропозиції в електронній системі закупівель будь-яких документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених у цьому пункті (крім абзацу чотирнадцятого цього пункту), крім самостійного декларування відсутності таких підстав учасником процедури закупівлі відповідно до абзацу шістнадцятого цього пункту.

Замовник самостійно за результатами розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі підтверджує в електронній системі закупівель відсутність в учасника процедури закупівлі підстав, визначених підпунктами 1 і 7 цього пункту.

Враховуючи викладене, замовник не вимагає документального підтвердження підстав, визначених у  пункті 47 Особливостей, крім підпунктів 1 і 7, які замовник самостійно за результатами розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі підтверджує в електронній системі закупівель, та абзацу чотирнадцятого пункту 47 Особливостей, всі інші пункти учасник підтверджує в електронній системі шляхом самостійного декларування, у тому числі пункт 10 Особливостей щодо наявності антикорупційної програми чи уповноваженого з реалізації антикорупційної програми, якщо вартість закупівлі товару (товарів), послуги (послуг) або робіт дорівнює чи перевищує 20 мільйонів гривень.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель: «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників»↗, яке відбудеться 21-22.12.2023. Доєднуйтесь!

       Вікторія НЕХТА, 

       юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»