Деякі поради замовникам щодо вимог та умов тендерної документації

Деякі поради замовникам щодо вимог та умов тендерної документації

Під час проведення конкурентної процедури закупівлі, мабуть, найголовнішим документом та запорукою успішного тендеру є саме правильно складена тендерна документація. Нагадаємо, що відповідно до пункту 31 частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі – Закон) тендерна документація — це документація щодо умов проведення тендеру, що розробляється та затверджується замовником і оприлюднюється для вільного доступу в електронній системі закупівель. 

Пунктом 28 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), встановлено, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону з урахуванням цих особливостей. 

Пам’ятайте, що окрім встановлення вимог до учасників, які прямо передбачені законодавством, замовник також має право встановлювати й інші вимоги/умови, які замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації. Звісно, радимо це робити з урахуванням норм чинного законодавства та основних принципів здійснення публічних закупівель, зокрема принципу  недискримінації учасників та рівного ставлення до них.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

В умовах мінливого законодавства, радимо особливу увагу звернути на такі розділи тендерної документації під час її складання:

  1. Кваліфікаційні критерії відповідно до статті 16 Закону, з урахуванням Особливостей. Так, замовник вимагає від учасників процедури закупівлі подання ними документально підтвердженої інформації про їх відповідність кваліфікаційним критеріям, перелік яких встановлений у частині 2 статті 16 Закону. При цьому замовник має право встановити як один, так і декілька із чотирьох можливих кваліфікаційних критеріїв, тож радимо попередньо проаналізувати, які саме критерії є дійсно важливими і необхідними для конкретного предмета закупівлі, та не ускладнювати умови тендерної документації незрозумілими та насправді не потрібними (а інколи й відверто абсурдними) вимогами. Також зауважимо, що відповідно до пункту 45 Особливостей під час здійснення закупівлі товарів замовник може не застосовувати до учасників процедури закупівлі кваліфікаційні критерії, визначені статтею 16 Закону. Для об’єднання учасників як учасника процедури закупівлі замовником зазначаються умови щодо надання інформації та способу підтвердження відповідності таких учасників об’єднання установленим кваліфікаційним критеріям та підставам, визначеним пунктом 44  Особливостей. Не зайвим також буде передбачити в тендерній документації умови, встановлені в частині 3 статті 16 Закону (стосується випадків, коли учасник процедури закупівлі має намір залучити інших суб’єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців в обсязі не менш як 20 відсотків вартості договору про закупівлю у разі закупівлі робіт або послуг).

  2. Підстави для відмови в участі у відкритих торгах, встановлені пунктом 44  Особливостей. Яким саме чином повинні замовники встановлювати такі вимоги, є дуже обговорюваним питанням у закупівельній спільноті, оскільки як і в статті 17 Закону, так і в пункті 44 Особливостей є певні різночитання, які лишають місце для дискусій, тим більше враховуючи технічну (не)реалізацію цієї норми в електронній системі закупівель. Тож звертаємо увагу на основне: перелік підстав для відмови в участі встановлено в пункті 44 Особливостей, а не в Законі; учасники процедури закупівлі підтверджують відсутність підстав, зазначених в пункті 44 Особливостей (крім абзацу чотирнадцятого цього пункту), шляхом самостійного декларування відсутності таких підстав в електронній системі закупівель під час подання тендерної пропозиції (тобто вимагати окремих довідок (крім абзацу чотирнадцятого  пункту 44 Особливостей) від учасників не варто); для об’єднання учасників як учасника процедури закупівлі замовником зазначаються умови щодо надання інформації та способу підтвердження підставам, визначеним пунктом 44  Особливостей; не забуваємо, що під час закупівель робіт або послуг, у разі коли учасник процедури закупівлі має намір залучити інших суб’єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців в обсязі не менш як 20 відсотків вартості договору про закупівлю, замовник перевіряє таких суб’єктів господарювання на відсутність підстав, визначених пунктом 44 Особливостей. Також потрібно передбачити в умовах тендерної документації, що переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документів, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 356 і 12 та в абзаці чотирнадцятому пункту 44 Особливостей.

  3. Інша інформація, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації. Під час встановлення додаткових вимог чи умов у тендерній документації радимо в першу чергу дослідити саме законодавче підґрунтя – чи є правомірною та обов’язковою така вимога на території України, чи зможе замовник обґрунтувати необхідність таких вимог для конкретного предмета закупівлі тощо. Серед іншого, вважаємо доречним зазначити такі умови:
  • у разі здійснення закупівлі автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, учасники при формуванні ціни пропозиції повинні враховувати вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 04.04.2001 № 332;
  • учасники при поданні тендерної пропозиції повинні враховувати норми постанови Кабінету Міністрів України «Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації» від 03.03.2022 № 187,  постанови Кабінету Міністрів України «Про застосування заборони ввезення товарів з Російської Федерації» від 09.04.2022 № 426, Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» від 15.04.2014 № 1207-VII тощо.

Сподіваємось, що вищезазначені поради стануть у пригоді як уповноваженим особам замовників, так і учасникам процедур закупівель. 

Щоб уникнути можливих помилок під час організації закупівельного процесу та бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, рекомендуємо взяти участь у навчанні  «Онлайн-марафон для закупівельника: від початківця до експерта з публічних закупівель», яке буде проводити Академія Радник 24.04-03.05.2023, 11:00.

         Вікторія НЕХТА, 

         юрист ТОВ "Тендерне агентство Радник"