Додаткова потреба відповідно до пункту 15 Особливостей

Додаткова потреба відповідно до пункту 15 Особливостей

Пунктом 15 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178↗ (далі — Особливості↗), передбачено, якщо у замовника виникла додаткова потреба (яку замовник не міг передбачити на момент здійснення закупівлі за тотожним предметом закупівлі) у здійсненні закупівлі за предметом закупівлі, закупівля за яким ним вже була здійснена у поточному році, очікувана вартість такого предмета закупівлі не додається до очікуваної вартості тотожного предмета закупівлі (тотожних предметів закупівель), закупівля яких була здійснена, а замовник обирає вид закупівлі такого предмета закупівлі з урахуванням вартісних меж, визначених цими особливостями. 

І тут у замовників постає питання, коли ж можна скористатись пунктом 15 Особливостей↗ і чи будуть додатково виділені кошти додатковою потребою.

Головною умовою пункту 15 Особливостей↗ є те, щоб потреба була дійсно новою та не була передбачена раніше на момент здійснення закупівлі за тотожним предметом закупівлі,  тоді замовник  може здійснити таку закупівлю окремо, не додаючи її до попередньої закупівлі. 

Оскільки Особливості↗ не містять окремих вимог щодо документального оформлення саме додаткової потреби, рекомендуємо зазначити інформацію про те, що дана потреба не була передбачена раніше, у протоколі про затвердження РП (змін до РП) відповідно до пункту 15 Особливостей (додаткова потреба)↗.

Звертаємо увагу, що замовнику можуть кожного місяця, а то й декілька разів на місяць виділяти додаткові кошти на закупівлю певного предмета закупівлі, але це ще зовсім не означає, що це є додатковою потребою. Тому треба бути досить обережними з додатково виділеними коштами, адже пунктом 15 Особливостей↗ передбачено саме додаткову потребу, а не додатково виділені кошти.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

image

image

У разі, якщо ж додаткові кошти виділили як результат того, що у замовника з’явилась саме додаткова потреба, яку замовник не міг передбачити раніше, на момент здійснення закупівлі за тотожним предметом закупівлі, тоді ця потреба буде новою, додатковою і тому замовник може скористатись додатково виділеними коштами. Як приклад, це може бути передача замовнику на баланс нового об’єкта, тобто з'явилась нова точка, для якої необхідно, наприклад, закупити електричну енергію. Ось це і буде нова потреба, яку замовник не міг передбачити і на яку в результаті замовнику можуть додатково виділити кошти.

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель: «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників», яке відбудеться 02-03.11.2023. Доєднуйтесь!

image

image

Вікторія НЕХТА,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»