Кошторисні документи в складі тендерної пропозиції учасників

Кошторисні документи в складі тендерної пропозиції учасників

Сьогодні торкнемося теми вимог у тендерній документації до кошторисних документів та їх відповідності у складі тендерної пропозиції учасників, а також розглянемо позицію Державної аудиторської служби України (далі — Держаудитслужба) під час проведення моніторингу та Комісії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі — Комісія) під час оскарження закупівель.

Нагадаємо, що відповідно до пункту 3 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178↗ (далі — Особливості↗), замовники, що зобов’язані здійснювати публічні закупівлі товарів, робіт і послуг відповідно до Закону, проводять закупівлі з урахуванням цих особливостей та з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, визначених Законом України «Про публічні закупівлі»↗ (далі — Закон↗). 

Частиною 3 статті 22 Закону↗ визначено, що тендерна документація може містити іншу інформацію, вимоги щодо наявності якої передбачені законодавством та яку замовник вважає за необхідне включити до тендерної документації.

Розглянемо рішення Комісії № 2869-р/пк-пз від 14.02.2024, оголошення UA-2024-01-17-004747-a

Під час розгляду скарги Комісією встановлено: відповідно до пункту 1 розділу ІІІ тендерної документації пропозиція подається в електронній формі через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, у яких зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям (у разі їх (його) встановлення), наявність / відсутність підстав, установлених у пункті 47 Особливостей і в тендерній документації, та шляхом завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації, зокрема інформації про необхідні технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі — відповідно до Додатка 2 до тендерної документації. 

Пунктом 6 розділу ІІІ тендерної документації визначено, що вимоги до предмета закупівлі (технічні, якісні та кількісні характеристики), згідно з пунктом 3 частини 2 статті 22 Закону, зазначено в Додатку 2 до цієї тендерної документації. Учасник, який подав тендерну пропозицію, вважається таким, що згодний з технічними, якісними та кількісними характеристиками предмета закупівлі, викладеними у Додатку 2 до цієї тендерної документації. 

Згідно з Додатком 2 до тендерної документації вимагається: «У разі складання розрахунку вартості пропозиції у програмному комплексі АВК або в інших програмних комплексах або калькуляції з урахуванням всіх витрат до ціни пропозиції (договірної ціни) надаються усі розрахунки, які є її складовими:

• договірна ціна;

• пояснювальна записка;

• локальний кошторис;

• відомість ресурсів до локальних кошторисів.

Учасником, пропозицію якого було відхилено, у складі тендерної пропозиції надано, зокрема, “Підсумкова відомість ресурсів до локального кошторису № 07-01-01 Послуги з видалення дерев за ДК 021:2015-77210000-5 Лісозаготівельні послуги; відповідний код 77211300-5 Послуги з видалення дерев”.

Проте у складі пропозиції скаржника відсутня відомість ресурсів до локальних кошторисів. Враховуючи наведене, пропозиція скаржника була правомірно відхилена замовником з наведеної вище підстави, у зв'язку з чим відсутні підстави для задоволення скарги в цій частині». 

Моніторинг № UA-M-2023-09-01-000043, закупівля № UA-2023-06-09-008707-a

Вимога тендерної документації: відповідно до Додатка 3 до тендерної документації учасник процедури закупівлі повинен надати в складі тендерної пропозиції договірну ціну та пояснювальну записку до неї (на об’єкт, зазначений у Додатку 3 до тендерної документації), локальний кошторис (на об’єкт, зазначений у Додатку 3 до тендерної документації), підсумкову відомість ресурсів (на об’єкт, зазначений у Додатку 3 до тендерної документації), розрахунок загальновиробничих витрат до локального кошторису (на об’єкт, зазначений у Додатку 3 до тендерної документації), розрахунок витрат на перевезення робітників, на відрядження робітників, на перебазування підрядної організації та інші (у разі врахування у договірній ціні), розрахунок прибутку та адміністративних витрат (на об’єкт, зазначений у Додатку 3 до тендерної документації), виготовлені у програмному комплексі АВК або сумісному з АВК програмному комплексі, а також електронний розрахунок, розроблений у зазначеному програмному комплексі.

Учасником, якого визначено переможцем, надано: підсумкові відомості ресурсів до локальних кошторисів. Проте підсумкову відомість ресурсів у складі тендерної пропозиції не надано.

Замовником надано учаснику повідомлення про усунення невідповідностей.

Моніторингом встановлено: «...За результатами проведеного моніторингу встановлено невідповідність тендерної пропозиції переможця вимогам тендерної документації.

На виконання вищевказаної вимоги переможцем в складі тендерної пропозиції не було надано підсумкову відомість ресурсів та розрахунок загальновиробничих витрат до локального кошторису, чим не виконано вимогу Додатка 3 до ТД. 

Відповідно до абзацу 1 підпункту 2 пункту 44 Особливостей замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли тендерна пропозиція не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації, крім невідповідності в інформації та/або документах, що може бути усунена учасником процедури закупівлі відповідно до пункту 43 цих особливостей. 

Аналізом інформації, розміщеної на вебпорталі Уповноваженого органу, встановлено, що замовником висунуто вимогу щодо надання відсутніх в складі тендерної пропозиції підсумкової відомості ресурсів та розрахунку загальновиробничих витрат до локального кошторису відповідно до вимог замовника для можливості перевірки їх доцільності та правильності. 

Таким чином, не підлягає виправленню протягом 24 годин тендерна пропозиція, у якій відсутня інформація та/або відсутні документи, які стосуються технічних та якісних характеристик предмета закупівлі, що пропонується учасником. 

Враховуючи викладене, тендерна пропозиція учасника не відповідає умовам технічної специфікації та іншим вимогам щодо предмета закупівлі тендерної документації». 

Отже, під час аналізу кошторисних документів у складі тендерної пропозиції учасників замовнику необхідно бути уважним, чи учасником надано саме ті документи, які вимагались тендерною документацією.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель «Фахівець з публічних закупівель: 5-денний інтенсивний практичний курс»↗, яке відбудеться 10–14.06.2024. Доєднуйтесь!

 Вікторія НЕХТА, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»