Надано документи лише у форматі p7s? Не кваптесь відхиляти пропозицію

Надано документи лише у форматі p7s? Не кваптесь відхиляти пропозицію

До уваги! Жирним шрифтом виділено текст із прихованим посиланням.

Відповідно до пункту 32 частини 1 статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон) тендерна пропозиція — пропозиція щодо предмета закупівлі або його частини (лота), яку учасник процедури закупівлі подає замовнику відповідно до вимог тендерної документації.

Згідно з пунктом 31 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178, тендерні пропозиції подаються відповідно до порядку, визначеного статтею 26 Закону, крім положень частин 4, 6 та 7 статті 26 Закону

За частиною 1 статті 26 Закону тендерна пропозиція подається в електронному вигляді через електронну систему закупівель шляхом заповнення електронних форм з окремими полями, де зазначається інформація про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника процедури закупівлі про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, наявність/відсутність підстав, установлених у статті 17 Закону і в тендерній документації, та шляхом завантаження необхідних документів, що вимагаються замовником у тендерній документації.

Частиною 3 статті 12 Закону визначено, що під час використання електронної системи закупівель з метою подання тендерних пропозицій/пропозицій та їх оцінки документи та дані створюються та подаються з урахуванням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги».

Частково процедура розміщення інформації про публічну закупівлю, зокрема документів тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі, визначається Порядком розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженим наказом Міністерства розвиткуекономіки, торгівлі та сільського господарства України від 20.06.2020 № 1082.

Проте жодним зі згаданих нормативно-правових актів із законодавства у сфері публічних закупівель не визначено формату подання учасником документів зі складу тендерної пропозиції.

Оскаржують ваше рішення до АМКУ? ТОВ «Тендерне агентство Радник» проаналізує скаргу та підготує належне обґрунтування для органу оскарження. Також Агентство може представити інтереси замовника під час розгляду скарги. Тому замовляйте послуги «Супроводження в АМКУ». Вартість таких послуг  — від 2490,00 грн.

Бувають випадки, коли учасник у складі своєї пропозиції завантажує лише файли у форматі p7s. Як ми вже звикли, цей формат визначає файл електронного підпису. Проте не слід одразу відхиляти тендерну пропозицію учасника, оскільки завантажений у форматі p7s файл може містити в собі файл необхідного документа. Це перевірити дуже просто за допомогою ресурсу, де замовник перевіряє електронний підпис учасника.

Таку перевірку можна здійснити за допомогою ресурсів довірчих послуг:

  1. Центрального засвідчувального органу;
  2. застосунку «Дія»;
  3. Державної податкової служби України.

Впевнитись у наявності чи відсутності документа можливо в декілька кроків:

  1. завантажуємо необхідний файл підпису в ресурс і натискаємо клавішу «Перевірити».
  2. аналізуємо результат перевірки. Тобто у вікні результату має бути віконце:
  1. з файлом підпису;
  2. з файлом без підпису;
  3. з протоколом створення та перевірки підпису;
  4. з інформацією про підпис.

З перших трьох вікон можна завантажити файли. І ось віконце з файлом без підпису може містити необхідний документ пропозиції учасника. 

Тобто в такий простий спосіб і можна отримати необхідний документ з файлу електронного підпису, якщо окремо документ не завантажено в складі пропозиції.

Тим самим і буде помилкою відразу відхилити пропозицію учасника, не впевнившись, що ним не надано необхідних документів, навіть якщо в пропозиції завантажено файли лише у форматі p7s.

Схожа позиція викладена в рішенні Постійно діючої адміністративної колегії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель від 29.12.2022 № 7901-р/пк-пз у закупівлі UA-2022-12-07-005672-a.

Маєте намір пройти стаціонарне навчання, проте не маєте можливості приїхати в Київ? Пройдіть опитування від Академія Радник «Академія Радник у вашому місті», і, можливо, наступне цікаве вам навчання буде проведено у вашому місті.

Олег Підгірський, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»