Належне встановлення вимог щодо документів пропозиції має значення

Належне встановлення вимог щодо документів пропозиції має значення

Норми статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII↗ (далі — Закон↗) та пункту 28 Особливостей  здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників↗, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178, (далі — Особливості↗), визначають загальні положення щодо формування замовником тендерної документації та обов’язкового її вмісту. Проте ні Закон↗, ні Особливості↗ не визначають конкретно, які документи повинен витребовувати замовник для підтвердження учасником того чи іншого факту. Зокрема, не визначено, які документи повинен вимагати замовник для підтвердження учасником відповідності своєї пропозиції технічним вимогам до предмета закупівлі. Ці вимоги встановлюються замовником самостійно з огляду на специфіку предмета закупівлі. Корисною в такому випадку для замовника є також норма частини 3 статті 22 Закону↗

Проте замовнику все ж таки необхідно ретельно визначити, який документ необхідно надати учаснику, та уникнути при цьому обмеження конкуренції та дискримінації учасників. Інший нюанс умов замовника — чітке формулювання вимог до того чи іншого документа, що хоче він побачити. Наприклад, визначення дати видачі документа, термін його дії, умов щодо органу або особи, яка його склала чи видала, вмісту цього документа і тому подібне.

Невстановлення подібних вимог може розвіяти очікування замовника. Він може прийняти до розгляду наданий учасником документ, проте не такий, як хотілося замовнику.

Поясню, до чого я, на прикладі рішення Комісії Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі — Комісія) від 15.08.2023 № 12776-р/пк-пз (закупівля № UA-2023-06-08-008069-a↗).

Варто зазначити, що юристи ТОВ «Тендерне агентство Радник»↗ надають послуги з представництва інтересів сторони оскарження↗, чи то учасника, чи то замовника, при розгляді Комісією скарги про порушення законодавства у сфері публічних закупівель вартістю від 3 940,00 грн. Якщо закупівельник має додаткові пояснення для Комісії чи необхідне правове обґрунтування деяких нюансів скарги, замовляйте таку послугу.

img-1

img-1

Обставини розгляду скарги

Умовами закупівлі визначено, що на підтвердження відповідності своєї пропозиції технічним та якісним характеристикам предмета закупівлі учасник повинен надати сертифікати відповідності на всі марки товару за предметом.

У складі своєї пропозиції учасник надав сертифікати, оформлені на фірмовому бланку цього учасника та підписані його керівником. 

Замовник же оприлюднив в електронній системі повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей, зазначивши про відсутність такого сертифіката відповідності. Згодом тендерну пропозицію цього учасника було відхилено. 

Позиція скаржника

Вважаючи таке рішення про відхилення своєї тендерної пропозиції неправомірним, цей учасник, що є скаржником за цим рішенням, просив Комісію зобов’язати замовника скасувати це рішення.

Позиція Комісії

Комісія опрацювала документи тендерної пропозиції скаржника та наголосила, що у складі пропозиції містяться сертифікати відповідності на товар, а також, зупиняючись на приписах пункту 43 Особливостей↗, зазначила, що такі невідповідності не виправляються за наведеною нормою.

Коментар

За таких обставин може здатися, що уповноважена особа не одразу помітила ці сертифікати відповідності учасника. Проте все ж таки учасник у закупівлі, у якій здійснювалось оскарження, підтвердив відповідність своєї пропозиції за підписаними власноручним підписом сертифікатами, умовно кажучи, на словах, що по змісту відповідають вимозі замовника, але по факту, напевно, все ж таки не відповідають очікуванням замовника, за якими той хотів побачити чинні сертифікати відповідності на запропоновані товари, видані органом оцінки відповідності.

Виходячи з норм Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» від 15.01.2015 № 124-VIII↗, сертифікація — підтвердження відповідності третьою стороною, яке стосується продукції, процесів, послуг, систем або персоналу. Підтвердження відповідності — видача документа про відповідність, яка ґрунтується на прийнятому після критичного огляду рішенні про те, що виконання заданих вимог було доведене.

Тому належним підтвердженням відповідності таки мав би бути сертифікат відповідності, виданий органом оцінки відповідності. Але конкретно такого не вимагали.

Таким чином, рекомендую замовникам чітко визначати всі можливі вимоги до документів тендерної пропозиції учасників, як для прикладу згадано вище, звичайно, з дотриманням принципів здійснення публічних закупівель, зокрема недискримінації учасників.

Як не загубитись у всіх нововведеннях та працювати із закупівлями легко, Академія Радник↗ розповість на дводенному підвищенні кваліфікації для замовників онлайн↗.

img-2

img-2

Олег Підгірський, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»