Оприлюднення інформації щодо закупівлі відповідно до Наказу № 1082

Оприлюднення інформації щодо закупівлі відповідно до Наказу № 1082

Наразі досить часто замовники роблять помилки під час оприлюднення інформації, яка передбачена відповідно до Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі, затвердженого наказом № 1082 від 11.06.2020 (далі – Порядок), а орган державного фінансового контролю у разі проведення моніторингу такої закупівлі кваліфікує як порушення, якщо зазначена не вся необхідна інформація або вона є невірною.

Що ж говорить нам законодавство?

Відповідно до Порядку визначено:

пункт 12 — під час розміщення в електронній системі закупівель інформації про предмет закупівлі в окремих полях зазначається інформація щодо:

  1. назви предмета закупівлі (у разі визначення предмета закупівлі — послуга з виконання науково-технічних робіт, у цьому електронному полі зазначається конкретна назва науково-технічної роботи);
  2. коду предмета закупівлі відповідно до класифікаторів або назва згідно з ДСТУ, державних або галузевих будівельних норм, які передбачені для визначення предмета закупівлі відповідно до Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого Уповноваженим органом, та їх назви.

пункт 14 — під час унесення інформації щодо предмета закупівлі товарів та послуг в оголошення, оприлюднення яких передбачено Законом, та повідомлення про намір укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі в окремих електронних полях зазначається інформація, визначена пунктом 12 та абзацами другим – четвертим пункту 13 цього Порядку, та інформація щодо:

  1. назви товару чи послуги кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  2. коду товару чи послуги, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі.

Якщо у вас є питання, але відповідей на них немає, якщо потрібна термінова консультація, якщо ви не знаєте, яке  рішення прийняти в тій чи іншій ситуації, скористайтесь послугою Агентства «Ваш тендерний відділ», щоб швидко вирішити свою проблему.

Замовити послугу ↗

Зазначаючи інформацію щодо предмета закупівлі товарів та послуг в оголошенні в електронних полях, замовник повинен уважно ставитись до внесення інформації і врахувати, що в разі, якщо до номенклатурної позиції назви товару чи послуги є код товару чи послуги, визначений згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі, замовник повинен обов’язково його зазначити.

Прикладом цього є рішення моніторингу № UA-M-2023-04-04-000051, оголошення UA-2023-03-08-003462-a (далі — закупівля), відповідно до якого орган державного фінансового контролю встановив, що на виконання пункту 14 Порядку в електронній системі закупівель зазначається кожна номенклатурна позиція предмета закупівлі, а саме перелік конкретних найменувань товарів, які замовник закуповує в межах предмета закупівлі. Щодо закупівлі замовником в графі «Назва номенклатурної позиції предмета закупівлі» в окремому рядку зазначено номенклатурну позицію «Насіння кукурудзи». Код згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі, зазначено «ДК 021:2015:03210000-6: Зернові культури та картопля». Водночас відповідно до Єдиного закупівельного словника код товару, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі «Насіння кукурудзи», це  код «ДК 021:2015: 03211200-5 – Кукурудза». Таким чином, орган моніторингу вважає, що замовником не дотримано вимог абзацу 3 пункту 14 Порядку в частині незазначення коду згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі.

Отже, враховуючи викладене, при оприлюдненні в електронних полях інформації щодо предмета закупівлі товарів та послуг в оголошенні необхідно обов’язково врахувати наказ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України № 1082 від 11.06.2020.

Щоб уникнути можливих помилок під час організації закупівельного процесу та бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, рекомендуємо взяти участь у онлайн-навчанні «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників», яке буде проводити Академія Радник 11-12.05.23, 11:00.

Зареєструватися на навчання

Вікторія НЕХТА, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»