Що необхідно врахувати при закупівлі послуг з організації харчування для закладів освіти
Одним із важливих завдань освітніх закладів є забезпечення харчуванням здобувачів освіти / дітей. Щоб цей процес пройшов добре, необхідно завчасно здійснити закупівлі продуктів харчування / послуг з харчування.
При закупівлі, зокрема, послуг з харчування необхідно керуватися постановою «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» № 305 від 24.03.2021 (далі — Постанова № 305), яка визначає принципи планування та механізм організації харчування здобувачів освіти / дітей у закладах дошкільної освіти, закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти (далі — заклади освіти), дитячих закладах оздоровлення та відпочинку (далі — заклади оздоровлення та відпочинку) з метою створення безпечного, здорового освітнього середовища та безпечних умов для оздоровлення та відпочинку.
Цією постановою затверджені норми харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку↗; Порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку↗.
Крім цього, планування та організація харчування повинні здійснюватись з урахуванням законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» ↗, «Про освіту»↗, «Про дошкільну освіту»↗, «Про повну загальну середню освіту»↗, «Про місцеве самоврядування в Україні»↗, «Про оздоровлення та відпочинок дітей»↗, «Про захист населення від інфекційних хвороб»↗, «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»↗, «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»↗, «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»↗, «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям»↗, санітарного законодавства тощо.
Організація харчування у закладах освіти й закладах оздоровлення та відпочинку здійснюється з дотриманням норм харчування, вимог санітарного законодавства й законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів. Приготування готових страв має здійснюватися з дотриманням процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).
Дуже важливо врахувати всі нюанси при закупівлі послуг харчування, зокрема: визначення режиму (кратності), способу, форми та графіка харчування відповідно до особливостей контингенту здобувачів освіти / дітей в закладі освіти, їх матеріально-технічного забезпечення, наявності відповідних приміщень.
Отже, Постановою № 305 визначено:
- Способами організації харчування є:
1) приготування та реалізація готових страв закладом освіти та закладом оздоровлення та відпочинку самостійно (працівниками, що входять до штатного розпису закладу);
2) організація харчування постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування (кейтеринг або аутсорсинг). У такому разі штат їдальні (харчоблоку), буфету не належить до штатного розпису відповідного закладу.
У закладах дошкільної освіти допускається організація кейтерингу;
3) організація роздрібної торгівлі харчовими продуктами через буфет, торговельні автомати тощо (окремо або у поєднанні з іншим способом, визначеним цим пунктом), крім закладів дошкільної освіти.
Аутсорсинг — спосіб організації харчування здобувачів освіти / дітей, що передбачає виготовлення та реалізацію готових страв оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування, з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку.
Кейтеринг — спосіб організації харчування здобувачів освіти / дітей, що передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених без використання матеріально-технічної бази закладу освіти або закладу оздоровлення та відпочинку оператором ринку харчових продуктів, який здійснює постачання послуг з харчування.
Тобто вже на цьому етапі замовник має знати, що саме він закуповує: аутсорсинг чи кейтеринг, адже це надалі вплине на визначення предмета закупівлі.
- Режим (кратність) харчування може організовуватися:
одноразово — сніданок або обід;
дворазово — сніданок та обід;
триразово — сніданок, обід та підвечірок або вечеря;
чотириразово — сніданок, обід, підвечірок, вечеря;
п’ятиразово — сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря.
Наприклад, у закладах загальної середньої освіти для здобувачів освіти 1–11 (12) класів незалежно від навчальної зміни (у разі організації в закладі освіти змінного навчання) повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм харчування.
А от у закладах дошкільної освіти режим (кратність) харчування залежить від режиму роботи закладу. До прикладу, у разі перебування дітей у закладі дошкільної освіти 12 та менше годин, але більше ніж вісім годин, режим (кратність) харчування повинен бути триразовим. У разі перебування дітей у закладі дошкільної освіти більше 12 годин необхідно організувати обов’язкове чотириразове харчування. У закладі дошкільної освіти з цілодобовим перебуванням повинно бути організовано п’ятиразове харчування з не менше ніж триразовим споживанням гарячої їжі.
- Форми організації харчування:
монопрофільне меню, що визначає один набір страв та не передбачає самостійного вибору споживачами його компонентів;
мультипрофільне меню, що містить кілька наборів страв, передбачає їх вибір або вибір їх компонентів споживачами та може бути реалізовано як комплексне меню, два-три меню на вибір, «шведський стіл» тощо з обов’язковою видачею страв працівником їдальні (харчоблоку) (крім закладів дошкільної освіти).
Крім того, примірне чотиритижневе сезонне меню та щоденне меню-розклад повинно враховувати особливі дієтичні потреби здобувачів освіти / дітей (у разі наявності), сезонність, наявні харчові продукти, порцію страв для різних вікових груп, а також відповідати вимогам санітарного законодавства та нормам харчування.
Примірне чотиритижневе сезонне меню — це документ, що містить набір страв, вихід (масу) їх порцій для різних вікових груп, враховує особливі дієтичні потреби здобувачів освіти / дітей (у разі наявності), сезонність (осінь, зима, весна, літо).
Примірне чотиритижневе сезонне меню дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, рекомендоване Міністерством охорони здоров’я України. Тобто, якщо надавач послуг розробляє примірне чотиритижневе сезонне меню, то воно потребує погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби, а якщо замовником буде використовуватись рекомендоване Міністерством охорони здоров’я України, тоді таке погодження не потрібне.
Ще один дуже важливий момент: якщо замовник закуповує в предметі закупівлі «послуга з харчування» кілька позицій, наприклад послуги з харчування для вікової групи дітей від 1 до 4 років; послуги з харчування для вікової групи дітей від 4 до 6 (7) років, це, у свою чергу, є номенклатурними позиціями і вони мають відображатись кожна окремо, а не закуповуватись як одна загальна послуга.
Як це може виглядати.
Назва предмета закупівлі із зазначенням коду за Єдиним закупівельним словником (у разі поділу на лоти такі відомості повинні зазначатися стосовно кожного лота) та назви відповідних класифікаторів предмета закупівлі й частин предмета закупівлі (лотів) (за наявності): Послуги з організації харчування, код 55320000-9 Послуги з організації харчування за ДК 021:2015 Єдиного закупівельного словника.
Назва послуги номенклатурної позиції предмета закупівлі та код послуги, визначений згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі:
послуги з організації харчування для вікової групи дітей від 1 до 4 років: ДК 021:2015: 55321000-6 Послуги з готування їжі;
послуги з організації харчування для вікової групи дітей від 4 до 6 (7) років: ДК 021:2015: 55321000-6 Послуги з готування їжі.
Отже, для успішної закупівлі послуги з організації харчування для закладів освіти доцільно проаналізувати Постанову № 305 та заклад освіти, щоби не пропустити жодного важливого аспекту.
Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів»↗.
Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель «Підвищення кваліфікації для уповноважених осіб»↗, яке відбудеться 27–28.02.2025. Доєднуйтесь!
Вікторія НЕХТА,
юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»