Відкриття доступу до Реєстру корупціонерів. Що доцільно передбачити в тендерній документації?

Відкриття доступу до Реєстру корупціонерів. Що доцільно передбачити в тендерній документації?

З  04.09.2023 Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) відкрило доступ до Реєстру осіб, які вчинили корупційні та пов’язані з корупцією правопорушення↗ (далі – Реєстр), з урахуванням безпекових аспектів. 

Проте згідно з постановою КМУ «Деякі питання забезпечення функціонування інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних систем, публічних електронних реєстрів в умовах воєнного стану» від 12.03.2022 № 263↗, яка застосовується до припинення чи скасування воєнного стану, інформаційні, інформаційно-комунікаційні та електронні комунікаційні системи, публічні електронні реєстри можуть як зупиняти, обмежувати свою роботу, так і відкриватись, поновлюватись у період воєнного стану. 

Тобто сьогодні реєстр відкрили, а завтра так само його можуть знову закрити.

Що означає відкриття доступу до цього реєстру для замовників? Звернемось до законодавства.

Пунктом 47 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178↗ (зі змінами й доповненнями) (далі — Особливості), визначено, що замовник приймає рішення про відмову учаснику процедури закупівлі в участі у відкритих торгах та зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію учасника процедури закупівлі в разі, коли, зокрема, згідно з підпунктом 3 цього пункту, керівника учасника процедури закупівлі, фізичну особу, яка є учасником процедури закупівлі, було притягнуто згідно із законом до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією.

Цим пунктом також визначено, що переможець процедури закупівлі у строк, що не перевищує чотири дні з дати оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю, повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель документи, що підтверджують відсутність підстав, зазначених у підпунктах 3↗5↗6↗ і 12↗ та в абзаці чотирнадцятому↗ пункту 47 Особливостей. 

Тобто чітко конкретизовано, що по підпунктах 3↗5↗6↗ і 12↗ та абзацу чотирнадцятому↗ пункту 47 Особливостей  переможець повинен надати замовнику шляхом оприлюднення в електронній системі закупівель відповідні документи. 

Але водночас пунктом 47 Особливостей передбачено, що замовник не вимагає документального підтвердження публічної інформації, що оприлюднена у формі відкритих даних згідно із Законом України↗ “Про доступ до публічної інформації” та/або міститься у відкритих публічних електронних реєстрах, доступ до яких є вільним, або публічної інформації, що є доступною в електронній системі закупівель, крім випадків, коли доступ до такої інформації є обмеженим на момент оприлюднення оголошення про проведення відкритих торгів.

Ніби все добре, Реєстр по підпункту 3 пункту 47 Особливостей відкрито, замовник може сам все перевірити. Проте є така підстава для відхилення згідно з підпунктом 3 пункту 44 Особливостей, якою чітко передбачено, що замовник відхиляє тендерну пропозицію у разі, коли переможець процедури закупівлі не надав у спосіб, зазначений у тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав, визначених у підпунктах 3↗5↗6↗ і 12↗ та в абзаці чотирнадцятому↗ пункту 47 цих особливостей.

Отже, виходить, що реєстр згідно з підпунктом 3 пункту 47 Особливостей відкрито, проте якщо замовник нічого не попросить на підтвердження цього пункту, а учасник з власної ініціативи не надасть,  то замовник буде змушений відхилити тендерну пропозицію переможця згідно з підпунктом 3 пункту 44 Особливостей. 

Тому замовникам доцільно передбачити в тендерній документації вимогу щодо надання для переможця документа згідно з підпунктом 3 пункту 47 Особливостей.

Пропонуємо замовникам скористатись зразком протоколу про відхилення тендерної пропозиції переможця за ненадання документів, що підтверджують відсутність підстав, визначених пунктом 47 Особливостей↗, який розміщено в групі Viber за посиланням.

doc

doc

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів»↗.

banner

banner

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників↗», яке відбудеться 21–22.09.2023. Доєднуйтесь!

img

img

Вікторія НЕХТА,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»