Виключення за підпунктом 5 пункту 13 Особливостей: необхідність захисту прав інтелектуальної власності

Виключення за підпунктом 5 пункту 13 Особливостей: необхідність захисту прав інтелектуальної власності

Відповідно до пункту 13 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), 

придбання замовниками товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень, може здійснюватися шляхом укладення договору про закупівлю без застосування відкритих торгів та / або електронного каталогу для закупівлі товару в разі, коли: 

роботи, товари чи послуги можуть бути виконані, поставлені чи надані виключно певним суб’єктом господарювання в одному з таких випадків: необхідність захисту прав інтелектуальної власності (підпункт 5 пункту 13). 

Коли ж замовник може скористатися цим пунктом? Ці закупівлі охоплюють сферу промислової власності, що регулюється різними законами, залежно від напрямку, до якого можна віднести предмет закупівлі, або відносно сфери авторського права і суміжних прав. 

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

Замовити послугу ↗

Наприклад, у разі придбання замовником програмного забезпечення чи його оновлення в особи, яка володіє виключними майновими правами, за умови, що таке програмне забезпечення є унікальним, тобто лише воно відповідає потребам замовника. У цьому випадку замовник може орієнтуватись на Закон України «Про авторське право і суміжні права», адже відповідно до статті 6  до об’єктів авторського права віднесено, зокрема, комп’ютерні програми; бази даних (компіляції даних), якщо вони за добором або упорядкуванням їх складових частин є результатом інтелектуальної діяльності. Підтвердженням буде документ, що підтверджує авторські права як об’єкта інтелектуальної власності.

А також замовник повинен пам'ятати, що в разі укладення договору про закупівлю відповідно до підпункту 5 пункту 13 замовник разом зі звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та всі додатки до нього, а також обґрунтування застосування замовником підстави для здійснення закупівлі відповідно до цього пункту.

Проте, застосовуючи таке виключення, необхідно бути обережними і впевнитись, що закупівля дійсно підпадає під це виключення і наявні необхідні документи для підтвердження цієї підстави.

Щоб уникнути можливих помилок під час організації закупівельного процесу та бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, рекомендуємо взяти участь у онлайн-навчанні «Онлайн-марафон для закупівельника: від початківця до експерта з публічних закупівель», яке буде проводити Академія Радник 22 – 31.05.2023, 11:00.

Зареєструватися на навчання 

Вікторія НЕХТА, 

юрист ТОВ "Тендерне агентство Радник"