Встановлення конкретної торговельної марки під час закупівель через електронний каталог

Встановлення конкретної торговельної марки під час закупівель через електронний каталог

Пунктом 12 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 ↗ (далі — Особливості↗), встановлено, що у запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару, вартість якого не перевищує 500 тис. гривень, замовник може визначити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення, у тому числі конкретну торговельну марку. У пункті 57 постанови Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822 «Про затвердження Порядку формування та використання електронного каталогу»↗ (далі — Постанова № 822↗) також передбачено, що в запиті пропозицій постачальників щодо закупівлі товару замовник може визначити інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення, у тому числі конкретну торговельну марку.

Багатьом замовникам такі нововведення, звісно, видались досить позитивними, оскільки інколи дійсно закупівля товарів конкретної торгової марки є вкрай необхідною задля здійснення саме ефективної закупівлі та отримання товарів бажаної якості. Проте яким чином замовники повинні реалізувати цю норму, на сьогодні є дещо незрозумілим.  

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів»↗.

image

image

По-перше, радимо замовникам відмовитись від практики встановлення конкретної торговельної марки в назві предмета закупівлі, оскільки технічно в електронному каталозі реалізовані (внесені) не всі можливі торговельні марки товарів, тож така закупівля може не відбутись, або ж назва предмета закупівлі не відповідатиме профілю (специфікації) товару, який змовник вибере в Prozorro Market

По-друге, радимо перед оголошенням запиту пропозицій постачальників в електронному каталозі детально проаналізувати всі товари, їх специфікації та встановити, чи є технічна можливість налаштувати технічні параметри на потрібний замовнику товар та які саме торговельні марки пропонуються в таких налаштуваннях (можливості так званих динамічних профілів), а вже потім формувати назву предмета закупівлі та братися до оприлюднення відповідної інформації в електронній системі закупівель.

Зауважимо, що вищезазначені дії є вкрай важливими, оскільки від цього надалі залежатимуть пропозиції постачальників, які замовник отримає, оскільки постачальники подають пропозиції відповідно до параметрів товару, які відображені саме в відповідних полях та налаштуваннях електронної системи закупівель. Також нагадуємо, що в пункті 64 Постанови № 822 встановлено виключний перелік підстав для відхилення пропозиції переможця відбору, і підстави для відхилення у разі технічної невідповідності пропозиції цим пунктом не передбачено.

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, рекомендуємо взяти участь у навчанні «Закупівельні підсумки жовтня. Актуальні питання здійснення закупівлі робіт»↗, яке буде проводити Академія Радник 31.10.2023 о 12:00.

image

image

Вікторія НЕХТА,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник