Встановлення вимог у тендерній документації щодо накладення КЕП або УЕП.  Як правильно і що говорить ДАСУ?

Встановлення вимог у тендерній документації щодо накладення КЕП або УЕП. Як правильно і що говорить ДАСУ?

Пунктом 28 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), встановлено, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) з урахуванням цих особливостей. Зокрема, у тендерній документації повинна міститись інструкція з підготовки тендерних пропозицій, тому замовники повинні чітко та зрозуміло прописати умови щодо оформлення документів тендерної пропозиції та спосіб їх подання. Також потрібно врахувати, що статтею 12 Закону передбачено, що під час використання електронної системи закупівель з метою подання тендерних пропозицій та їх оцінки документи та дані створюються та подаються з урахуванням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» та «Про електронні довірчі послуги». Зазвичай вимоги в тендерній документації зазначаються так:

«Учасники процедури закупівлі подають тендерні пропозиції у формі електронного документа чи скан-копій через електронну систему закупівель. Тендерна пропозиція учасника має відповідати ряду вимог: 

1) документи мають бути чіткими та розбірливими для читання;

2) тендерна пропозиція учасника повинна бути підписана кваліфікованим електронним підписом (КЕП)/удосконаленим електронним підписом (УЕП);

3) якщо тендерна пропозиція містить і скановані, і електронні документи, потрібно накласти КЕП/УЕП на тендерну пропозицію в цілому та на кожен електронний документ окремо.

Винятки:

1) якщо електронні документи тендерної пропозиції видано іншою організацією і на них уже накладено КЕП/УЕП цієї організації, учаснику не потрібно накладати на нього свій КЕП/УЕП.

Зверніть увагу: документи тендерної пропозиції, які надані не у формі електронного документа (без КЕП/УЕП на документі), повинні містити підпис уповноваженої особи учасника закупівлі (із зазначенням прізвища, ініціалів та посади особи), а також відбитки печатки учасника (у разі використання) на кожній сторінці такого документа (окрім документів, виданих іншими підприємствами / установами / організаціями). 

Замовник не вимагає від учасників засвідчувати документи (матеріали та інформацію), що подаються у складі тендерної пропозиції, печаткою та підписом уповноваженої особи, якщо такі документи (матеріали та інформація) надані у формі електронного документа через електронну систему закупівель із накладанням електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису, відповідно до вимог Закону України «Про електронні довірчі послуги». 

Замовник перевіряє КЕП/УЕП учасника на сайті центрального засвідчувального органу за посиланням https://czo.gov.ua/verify. Під час перевірки КЕП/УЕП повинні відображатися: прізвище та ініціали особи, уповноваженої на підписання тендерної пропозиції (власника ключа). 

Усі документи тендерної пропозиції подаються в електронному вигляді через електронну систему закупівель (шляхом завантаження сканованих документів або електронних документів в електронну систему закупівель).»

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

Замовити послугу ↗

Але деякі замовники вимагають в умовах тендерної документації підписувати тендерну пропозицію учасника лише кваліфікованим електронним підписом (КЕП), що в подальшому може призвести до зауважень та/або встановлення факту порушення чинного законодавства під час перевірок органами Держаудитслужби України (ДАСУ).

Держаудитслужба зазначає, що відповідно до пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 17.03.2022 № 300 «Деякі питання забезпечення безперебійного функціонування системи надання електронних довірчих послуг» (далі — Постанова № 300) на період воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування дозволяється використання електронних підписів чи печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг, без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки, користувачами електронних довірчих послуг для здійснення електронної взаємодії, електронної ідентифікації та автентифікації фізичних, юридичних осіб і представників юридичних осіб у разі, коли законодавством передбачено використання виключно кваліфікованих електронних підписів чи печаток (засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки, кваліфікованих електронних довірчих послуг) або засобів електронної ідентифікації з високим рівнем довіри, крім вчинення в електронній формі правочинів, що підлягають нотаріальному посвідченню та / або державній реєстрації у випадках, установлених законом, та випадках, пов’язаних з високим ризиком для інформаційної безпеки, що визначається власниками відповідних інформаційних та інформаційно-комунікаційних систем з урахуванням обмежень, установлених абзацом другим частини 2 статті 17 Закону України «Про електронні довірчі послуги». Враховуючи викладене, на даний момент законодавством передбачена можливість накладення як кваліфікованих електронних ключів, так і удосконалених електронних ключів, а отже замовникам при складанні тендерної документації потрібно враховувати вимоги, встановлені у пункті 2 Постанови № 300.

Щоправда варто зауважити, що така практика Держаудитслужби є новою, оскільки раніше вимогу замовника в тендерній документації щодо накладення лише КЕП на тендерну пропозицію ДАСУ не розглядала як порушення.

Окрім згаданої Постанови № 300, Кабінет Міністрів України постановою № 1423 від 23.12.2022 «Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 25 березня 2020 р. № 338 і постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. № 1236» продовжив карантин та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, до 30.04.2022. Так, постановою № 1423 від 23.12.2022 були внесені зміни:

  1. у пункті 1 розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.03.2020 № 338 цифри і слова «31 грудня 2022 року» замінити цифрами і словами «30 квітня 2023 року», 
  2. у пункті 1 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 цифри і слова «31 грудня 2022 р.» замінити цифрами і словами «30 квітня 2023 р.».

При цьому пунктом 6 частини 24 постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 передбачено, що на період дії карантину (який постановою № 1423 від 23.12.2022 продовжено до 30.04.2023) тимчасово дозволяється: використання електронних підписів чи печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа. Таким чином, до 30.04.2023 було продовжено не лише карантин, а й використання УЕП. 

З огляду на вищевикладене не радимо замовникам встановлювати у тендерній документації вимогу щодо накладання виключно КЕП, як мінімум у період до 30.04.2023, а також і на період воєнного стану на території України та протягом шести місяців з дня його припинення чи скасування (відповідно до Постанови № 300).

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, рекомендуємо взяти участь у навчанні  «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників», яке буде проводити Академія Радник 27-28.04.2023 о 10:00.

Зареєструватися на навчання ↗

         Вікторія НЕХТА, 

         юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник