Яких змін зазнав пункт 13 Особливостей

Яких змін зазнав пункт 13 Особливостей

Чергові зміни до Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178↗ (далі — Особливості), не примусили себе довго чекати.

Яких же саме змін з 07.09.2023 зазнав пункт 13 Особливостей і які нововведення чекають  замовників?

Відповідно до пункту 13 Особливостей було виключено такі пункти: 

підпункт 1: інформація, що повинна бути оприлюднена в оголошенні про проведення відкритих торгів та/або в тендерній документації, належить до інформації з обмеженим доступом або коли її розголошення під час дії правового режиму воєнного стану може нести загрозу національній безпеці та/або громадській безпеці і порядку, та/або безпеці об’єктів енергетичної чи газової інфраструктури, та/або об’єктів електроенергетики, та/або об’єктів розробки чи видобування вуглеводнів, за наявності відповідного обґрунтування; 

підпункт 3: замовник не може дотриматися строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, що повинно бути документально підтверджено замовником, якщо публічні закупівлі товарів, робіт і послуг здійснюються для:

  1. проведення заходів із мобілізації та цивільного захисту;
  2. будівництва, облаштування місць проживання внутрішньо переміщених та евакуйованих осіб;
  3. будівництва, поточного ремонту, облаштування захисних споруд цивільного захисту, в тому числі споруд подвійного призначення, найпростіших укриттів;
  4. підготовки до проведення опалювального сезону (крім закупівлі енергоносіїв);

підпункт 12: здійснюється закупівля товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення функціонування об’єктів критичної інфраструктури, що віднесені до I або II категорії критичності відповідно до Порядку віднесення об’єктів до критичної інфраструктури↗, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 9 жовтня 2020 р. № 1109 (Офіційний вісник України, 2020 р., № 93, ст. 2994; 2022 р., № 101, ст. 6303), у разі неможливості дотримання замовником строків для проведення закупівлі із застосуванням відкритих торгів та/або електронного каталогу, яка повинна бути документально підтверджена замовником;

підпункт 14: здійснюється закупівля природного газу суб’єктом господарювання, визначеним для придбання природного газу за рахунок видатків, передбачених за бюджетною програмою «Придбання природного газу для проходження опалювального сезону 2022-2023 років» (КПКВК 2401200) відповідно до частини першої↗ статті 41 Закону України «Про Державний бюджет України на 2022 рік».

Далі підпункт 11 викладено в новій редакції такого змісту: здійснюється закупівля послуг, необхідних для проведення спортивних заходів, спортивних змагань, заходів з фізичної культури і спорту, фізкультурно-спортивної реабілітації, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих, спортивних заходів та спортивних змагань України на відповідний рік.

А родзинкою на торті пункту 13 Особливостей стало те, що тепер замовники у разі укладання договору про закупівлю по всіх підпунктах пункту 13 Особливостей повинні в електронній системі окрім договору про закупівлю та додатків до нього оприлюднювати ще й обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до пункту 13 Особливостей. Це обґрунтування може бути як у вигляді розпорядчого рішення замовника, так і іншого документа, який готується уповноваженою особою або іншою службовою (посадовою) особою замовника та погоджується (затверджується) керівником замовника або іншою особою, яка визначається керівником замовника.

Отже, замовникам необхідно пам’ятати, що у разі укладання договору про закупівлю по пункту 13 Особливостей необхідно разом із договором про закупівлю та додатками до нього оприлюднювати обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до пункту 13 Особливостей.

Пропонуємо замовникам зразок Обґрунтування підстави для здійснення закупівлі за пп. 6 п. 13 Особливостей, який розміщено в групі Viber за посиланням

doc-1

doc-1

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів»↗.

ban-1

ban-1

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель: «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників↗», яке відбудеться 26-27.10.2023. Доєднуйтесь!

ban-1.1

ban-1.1

Вікторія НЕХТА,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»