Закупівлі товарів з використанням електронного каталогу через запит пропозицій постачальників

Закупівлі товарів з використанням електронного каталогу через запит пропозицій постачальників

Сьогодні розглянемо досить актуальну тему, яка останнім часом хвилює багатьох замовників, а саме які ж товари купувати через електронний каталог шляхом проведення запиту пропозицій постачальників.

Тож спробуймо розібратись і коротенько згрупувати ці товари та їх вартісну межу згідно з нормами законодавчих актів. 

Отже, окрім Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178↗ (далі — Особливості↗), є ряд нормативних актів, які також зобов’язують замовників купувати товари з використанням електронного каталогу через запит пропозицій постачальників.

По-перше, пунктом 11-1 Особливостей↗ передбачено, що у разі, коли замовники, які є закладами охорони здоров’я або структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій, здійснюють закупівлі лікарських засобів, які в установленому законом порядку зареєстровані в Україні, та медичних виробів за переліком згідно з додатком 1 до Особливостей, вартість яких становить або перевищує 50 тис. гривень, такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822 (Офіційний вісник України, 2020 р., № 75, ст. 2407), з урахуванням положень, визначених Особливостями.

По-друге, пунктом 11-2 Особливостей↗ передбачено, що у разі, коли замовники здійснюють закупівлі продуктів харчування за переліком згідно з додатком 2 до Особливостей, вартість предмета закупівлі яких становить або перевищує 100 тис. гривень, такі закупівлі здійснюються з використанням електронного каталогу відповідно до Порядку формування та використання електронного каталогу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.09.2020 № 822, з урахуванням положень, визначених Особливостями.

По-третє, пунктом 14 Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа», затверджених постановою КМУ від 05.07.2024 № 796 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти “Нова українська школа” у 2024 році»↗ (далі — Порядок та умови↗), визначено, що закупівля товару, передбаченого підпунктом 1 пункту 4 цих Порядку та умов, а саме:

  • засобів навчання та обладнання, комп’ютерного та мультимедійного обладнання для навчальних кабінетів природничої галузі освіти (кабінети фізики, хімії, біології, географії, природничих наук) закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності, які здійснюють освітній процес відповідно до Державного стандарту базової середньої освіти в другому циклі середньої освіти (базове предметне навчання) за очною, поєднанням очної та дистанційної форми здобуття освіти;
  • засобів навчання та обладнання, мультимедійного та комп’ютерного обладнання, меблів для навчальних кабінетів закладів загальної середньої освіти комунальної форми власності, які є учасниками всеукраїнського інноваційного освітнього проєкту за темою «Розроблення і впровадження навчально-методичного забезпечення для закладів загальної середньої освіти в умовах реалізації Державного стандарту базової середньої освіти» (далі — пілотні заклади освіти);
  • навчальної та навчально-методичної літератури, у тому числі її електронних версій та з аудіосупроводом, для учнів та педагогічних працівників пілотних закладів освіти,

вартість якого становить або перевищує 100 тис. гривень, здійснюється замовниками з використанням електронного каталогу в установленому законодавством порядку, якщо такий товар наявний в електронному каталозі станом на 15.06.2024. 

У разі закупівлі комп’ютерного та мультимедійного обладнання, вартість якого становить або перевищує 100 тис. гривень, з використанням електронного каталогу запит пропозицій постачальників здійснюється замовником відповідно до специфікації товару, сформованої адміністратором електронного каталогу, яка не передбачає можливості замовника самостійно визначати інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення.

По-четверте, закупівля шкільних автобусів, зокрема спеціально обладнаних для перевезення маломобільних груп населення, відповідно до Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів, затверджених постановою КМУ від 02.05.2023 № 418 «Деякі питання надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на придбання шкільних автобусів»↗, здійснюється розпорядниками субвенції за місцевими бюджетами з використанням електронного каталогу в установленому законодавством порядку.

По-п'яте, закупівля товару згідно з Особливостями використання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) для забезпечення викладання навчального предмета «Захист України», затвердженими наказом Міністерства освіти й науки України від 22.05.2024 № 731 «Про затвердження особливостей використання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам (за спеціальним фондом державного бюджету) для забезпечення викладання навчального предмета “Захист України”»↗, вартість якого становить або перевищує 100 тис. гривень, здійснюється замовниками з використанням електронного каталогу в установленому законодавством порядку, якщо такий товар наявний в електронному каталозі станом на 15.06.2024. У разі закупівлі обладнання, вартість якого становить або перевищує 100 тис. гривень, з використанням електронного каталогу запит пропозицій постачальників здійснюється замовником відповідно до специфікації товару, сформованої адміністратором електронного каталогу, яка не передбачає можливості замовника самостійно визначати інформацію про характеристики товару та їх допустимі значення.

Перелік засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання навчального предмета «Захист України» закладами освіти визначено Типовим переліком засобів навчання та обладнання для забезпечення викладання предмета «Захист України» закладів освіти, які забезпечують здобуття повної загальної середньої освіти↗, затвердженим наказом Міністерства освіти і науки України від 10.05.2024 № 659, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України від 27.05.2024 за № 771/42116.

Таким чином, відповідно до перелічених вище нормативних актів, замовники закуповують товари, які містяться в цих нормативних актах, з використанням електронного каталогу через запит пропозицій постачальників.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».↗

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель «Онлайн-марафон для закупівельника: від початківця до експерта з публічних закупівель», яке відбудеться 14–23.10.2024. Доєднуйтесь!

 Вікторія НЕХТА, 
юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»