Застосування формули в договорі про закупівлю електричної енергії

Застосування формули в договорі про закупівлю електричної енергії

Об’єкти енергетичної інфраструктури постійно піддаються масованим атакам з боку рф, що призводить до дефіциту потужності в енергосистемі України та до дестабілізації цін на електричну енергію. Тому ринок електричної енергії є досить нестабільним, волатильним.

Волатильність ринку — це статистична міра, яка показує, наскільки сильно коливається ціна щодо того чи іншого предмета. Саме на цьому показнику базуються всі прогнози. 

Волатильність зміни цін електричної енергії змінюється під впливом різних факторів, як-от сезонні зміни в обсязі виробництва електричної енергії певними генераціями, воєнний стан у країні, зокрема обстріли рф об’єктів критичної інфраструктури в галузі енергетики.

Тому точно спрогнозувати ціну електроенергії, що буде постачатися протягом усього строку дії договору про закупівлю, неможливо.

Особливостями здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості)  передбачена зміна ціни електричної енергії не лише по пп. 2 п. 19 Особливостей, а й згідно з пп. 7: «зміни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS, регульованих цін (тарифів), нормативів, середньозважених цін на електроенергію на ринку “на добу наперед”, що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни”». 

Таким чином ця підстава дає визначеність щодо індикатора, до якого має бути прив’язаний перегляд ціни договору, а саме: «ринок на добу наперед» (РДН). А головною умовою зміни ціни в договорі про закупівлю згідно з цим підпунктом є встановлення порядку зміни ціни з прив’язкою до середньозважених цін на електроенергію на ринку «на добу наперед» і це розуміється як формула, яка вміщує всі змінні та сталі елементи ціни. Тобто формула — це те, з чого складається ціна електричної енергії  і можливість зміни складових елементів, які входять в цю ціни, у зв’язку з їх зміною згідно з певним порядком.

Також відповідно до пп. 7 п. 19 Особливостей в договорі про закупівлю необхідно розписати сам механізм перегляду ціни на закупівлю електричної енергії з прив’язкою до середньозважених цін на електроенергію на ринку «на добу наперед», його періодичність і спосіб підтвердження зміни ринкової ціни. Доцільно передбачати перегляд ціни електричної енергії як систематичну дію, як правило, щомісячну, яка проводиться сторонами після завершення періоду (місяця) постачання. 

Отже, змінними елементами в договорі з постачання електричної енергії є: показник середньозваженої ціни на «ринку на добу наперед»; тариф на передачу / розподіл електричної енергії. Сталими можуть бути, зокрема: розмір ПДВ; надбавка постачальника за його послуги.

Для моніторингу ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» було утворене Державне підприємство «Оператор ринку», яке відповідає за організацію купівлі-продажу електричної енергії на «ринку на добу наперед» та внутрішньодобовому ринку, допомагає забезпечити баланс між попитом і пропозицією на ринку електричної енергії, проводить ретельний моніторинг ринку «на добу наперед» та внутрішньодобового ринку.

Таким чином замовник може чітко відслідкувати зміну ціни електричної енергії на ринку електричної енергії згідно з інформацією з сайту Оператора ринку за посиланням https://www.oree.com.ua/.

Встановлення в договорі про закупівлю відповідного порядку зміни ціни електричної енергії саме згідно з пп. 7 п. 19 Особливостей з прив’язкою до середньозважених цін на електроенергію на ринку «на добу наперед» є оптимальним з погляду створення передумов для формування зрозумілого, уніфікованого правила перегляду цін електричної енергії для всіх постачальників, як залежно від зміни регульованих тарифів на передачу електричної енергії, так і зміни котирувань на сегментах ринку електричної енергії, а також з точки зору формування ціни договору, що відповідає ринковим цінам. 

Тобто формульний розрахунок зміни ціни електричної енергії можливий з прив’язкою до середньозважених цін на електроенергію на ринку «на добу наперед» і порядком його зміни.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

image (1)

image (1)

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель: «Планування та особливості закупівлі енергоносіїв на 2024 рік», яке відбудеться 24.10.2023. Доєднуйтесь!

image (2)

image (2)

Вікторія НЕХТА,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»