Застосування норма Особливостей щодо аномально низької ціни тендерної пропозиції

Застосування норма Особливостей щодо аномально низької ціни тендерної пропозиції

До уваги! Жирним шрифтом виділено текст із прихованим посиланням.

Особливостями здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості) визначено таке поняття як «аномально низька ціна тендерної пропозиції». А також передбачені підстави для відхилення щодо аномально низької тендерної пропозиції. 

Відповідно до пункту  2 Особливостей  під терміном «аномально низька ціна тендерної пропозиції» (далі - аномально низька ціна) розуміється ціна/приведена ціна найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції, яка є меншою на 40 або більше відсотків середньоарифметичного значення ціни/приведеної ціни тендерних пропозицій інших учасників процедури закупівлі, та/або є меншою на 30 або більше відсотків наступної ціни/приведеної ціни тендерної пропозиції. Аномально низька ціна визначається електронною системою закупівель автоматично за умови наявності не менше двох учасників, які подали свої тендерні пропозиції щодо предмета закупівлі або його частини (лота).Пунктом 40 Особливостей передбачено, що якщо замовником під час розгляду тендерної пропозиції учасника процедури закупівлі виявлено невідповідності в інформації та/або документах, що подані учасником процедури закупівлі у тендерній пропозиції та/або подання яких передбачалося тендерною документацією, він розміщує у строк, який не може бути меншим ніж два робочі дні до закінчення строку розгляду тендерних пропозицій, повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей (далі — Повідомлення) в електронній системі закупівель.

Пунктом 38 Особливостей передбачено, що учасник процедури закупівлі, який надав найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію, що є аномально низькою, повинен надати протягом одного робочого дня з дня визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції обґрунтування в довільній формі щодо цін або вартості відповідних товарів, робіт чи послуг тендерної пропозиції.

Замовник може відхилити аномально низьку тендерну пропозицію, якщо учасник не надав належного обґрунтування зазначеної в ній ціни або вартості, та відхиляє аномально низьку тендерну пропозицію в разі ненадходження такого обґрунтування протягом строку, визначеного абзацом п’ятим пункту 38 Особливостей.

Якщо у вас виникають складності з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів».

Обґрунтування аномально низької тендерної пропозиції може містити інформацію про:

  1. досягнення економії завдяки застосованому технологічному процесу виробництва товарів, порядку надання послуг чи технології будівництва;
  2. сприятливі умови, за яких учасник процедури закупівлі може поставити товари, надати послуги чи виконати роботи, зокрема спеціальну цінову пропозицію (знижку) учасника процедури закупівлі;
  3. отримання учасником процедури закупівлі державної допомоги згідно із законодавством.

Відповідно до пункту 41 Особливостей Замовник відхиляє тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли учасник процедури закупівлі не надав обґрунтування аномально низької ціни тендерної пропозиції протягом строку, визначеного абзацом п’ятим пункту 38 цих особливостей.

А також відповідно до пункту 42 Особливостей Замовник може відхилити тендерну пропозицію із зазначенням аргументації в електронній системі закупівель у разі, коли учасник процедури закупівлі надав неналежне обґрунтування щодо ціни або вартості відповідних товарів, робіт чи послуг тендерної пропозиції, що є аномально низькою.

Тож у разі, якщо учасник не надасть обґрунтування аномально низької ціни тендерної пропозиції або надасть неналежне обґрунтування щодо ціни або вартості відповідних товарів, робіт чи послуг тендерної пропозиції, що є аномально низькою, тоді замовник відхиляє таку тендерну пропозицію.

Для полегшення вашої роботи рекомендуємо скористатись протоколом про відхилення учасника за обґрунтування аномально низької ціни тендерної пропозиції та протоколом відхилення учасника за неналежне обґрунтування аномально низької ціни тендерної пропозиції.

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, рекомендуємо взяти участь в онлайн-навчанні «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників», яке буде проводити Академія Радник 06-07.04.2023, 11:00.

Вікторія НЕХТА,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник