Змінився тариф на послуги з  передачі / розподілу електричної енергії — не забуваємо внести зміни до договору про закупівлю електричної енергії

Змінився тариф на послуги з передачі / розподілу електричної енергії — не забуваємо внести зміни до договору про закупівлю електричної енергії

Пунктом 19 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), визначено, що істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) цих особливостей, не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім випадків, зокрема відповідно до підпункту 7 цього пункту: зміни встановленого згідно із законодавством органами державної статистики індексу споживчих цін, зміни курсу іноземної валюти, зміни біржових котирувань або показників Platts, ARGUS, регульованих цін (тарифів), нормативів, середньозважених цін на електроенергію на ринку «на добу наперед», що застосовуються в договорі про закупівлю, у разі встановлення в договорі про закупівлю порядку зміни ціни.

Відповідно, щоб скористатись підпунктом 7 пункту 19 Особливостей, в договорі про закупівлю електричної енергії обов’язково має бути передбачений порядок зміни ціни згідно з цим пунктом (наприклад, формульний розрахунок або окремий порядок/алгоритм зміни ціни тощо).

14.12.2023 Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг↗ (далі — НКРЕКП), оприлюднила тарифи на послуги з розподілу електричної енергії, що діють з 01.01.2024 по 31.12.2024 (включно). 

Крім цього, відповідно до постанови НКРЕКП від 09.12.2023 № 2322 «Про встановлення тарифу на послуги з передачі електричної енергії НЕК „УКРЕНЕРГО“ на 2024 рік» затверджено  тариф на послуги з передачі електричної енергії, що діє з 01.01.2024 по 31.12.2024 (включно).

Отже, замовникам необхідно переглянути свої договори про закупівлю електричної енергії й за потреби внести відповідні зміни в частині зміни ціни електричної енергії через зміни регульованих тарифів на послуги з розподілу / передачі  електричної енергії.

Якщо у вас виникають складнощі з проведенням процедур закупівель, скористайтесь послугою Агентства «Супровід відкритих / міжнародних торгів»↗.

Щоб бути в курсі останніх змін закупівельного законодавства, пропонуємо вам навчання з публічних закупівель: «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників»↗, яке відбудеться 18-19.01.2024. Доєднуйтесь!

image

image

Автор:

Вікторія Нехта,

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник»