Визначаємо предмет закупівлі для товарів та послуг

Визначаємо предмет закупівлі для товарів та послуг

Незважаючи на велику кількість інформації щодо визначення предмета закупівлі, це питання залишається актуальним і нині. Щоб розібратись з цим, необхідно звернутись до законодавчої бази.

Відповідно до пункту 15 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України «Про публічні закупівлі», на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабміну від 12.10.2022 № 1178 (далі — Особливості), предмет закупівлі визначається замовником відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі» (далі — Закон) та Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15.04.2020 № 708 (далі — Порядок № 708).

Предмет закупівлі визначається замовником самостійно, з урахуванням вимог Порядку № 708, який встановлює правила визначення замовником предмета закупівлі із застосуванням показників цифр основного словника національного класифікатора України ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник», а також особливості визначення предмета закупівлі для окремих товарів, робіт і послуг та «Порядку розміщення інформації про публічні закупівлі», затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства від 11.06.2020 № 1082 (далі — Порядок № 1082), який визначає процедуру розміщення інформації про публічні закупівлі, яка оприлюднюється на вебпорталі Уповноваженого органу у складі електронної системи закупівель, подання інформації, документів, звернень та скарг, одержання повідомлень через електронну систему закупівель.

Відповідно до частини 22 статті 1 Закону предмет закупівлі — товари, роботи чи послуги, що закуповуються замовником у межах єдиної процедури закупівлі або в межах проведення спрощеної закупівлі, щодо яких учасникам дозволяється подавати тендерні пропозиції/пропозиції або пропозиції на переговорах (у разі застосування переговорної процедури закупівлі). Предмет закупівлі визначається замовником у порядку, встановленому Уповноваженим органом, із застосуванням Єдиного закупівельного словника, затвердженого у встановленому законодавством порядку. 

Відповідно до Порядку № 708 предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини першої статті 1 Закону та за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника.

Розберемося із визначенням предмета закупівлі для товару та оприлюдненням його в електронній системі закупівель.

Пунктом 34 частини 1 статті 1 Закону визначено, що товари — продукція, об’єкти будь-якого виду та призначення, у тому числі сировина, вироби, устаткування, технології, предмети у твердому, рідкому і газоподібному стані, а також послуги, пов’язані з постачанням таких товарів, якщо вартість таких послуг не перевищує вартості самих товарів.

Наприклад, замовник планує закупівлю товару «Вугілля» відповідно до ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник». Згідно з Єдиним закупівельним словником ДК 021:2015 «Вугіллю» відповідає код 09111100-1 — Вугілля. Але вибрати для закупівлі такий код замовник не може, адже предмет закупівлі, відповідно до Порядку № 708, визначається за четвертим знаком. Тому для такого товару предмет закупівлі визначається за кодом: 09110000 — Тверде паливо ДК 021:2015 Єдиного закупівельного словника, а саме за 4 цифрою до першого нуля: Вугілля, код 09110000-3 — Тверде паливо за ДК 021-2015 Єдиного закупівельного словника. 

Отже, предмет закупівлі визначили, запланували і оприлюднили річний план (зміни до річного плану) в електронній системі закупівель. Наступним етапом буде внесення інформації щодо предмета закупівлі товарів в оголошенні, оприлюднення яких передбачено Законом, відповідно до пункту 14 Порядку № 1082, де в окремих електронних полях зазначається інформація, визначена пунктом 12 та абзацами другим–четвертим пункту 13 цього Порядку, та інформація щодо:

  1. назви предмета закупівлі;
  2. коду предмета закупівлі відповідно до класифікаторів;
  3. назви товару кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  4. коду товару, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі.

Тобто при оприлюдненні оголошення про проведення відкритих торгів в електронній системі закупівель зазначається така інформація:

  1. Узагальнена назва закупівлі: Вугілля.
  2. Код предмета закупівлі відповідно до Єдиного закупівельного словника за показником четвертої цифри підтягується в оголошення автоматично (з річного плану).
  3. Конкретна назва предмета закупівлі: Вугілля.
  4. ДК 021:2015: 09111100-1 — Вугілля (код товару, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі).

Якщо у вас є питання, але відповідей на них немає, якщо потрібна термінова консультація, якщо ви не знаєте, яке прийняти рішення в тій чи іншій ситуації, скористайтесь послугою Агентства «Ваш тендерний відділ», щоб швидко вирішити свою проблему.

Розберемося із визначенням предмета закупівлі для послуги та оприлюдненням його в електронній системі закупівель.

Як уже зазначалось вище, предмет закупівлі товарів і послуг визначається замовником згідно з пунктами 21 і 34 частини 1 статті 1 Закону та Порядком № 708 за показником четвертої цифри Єдиного закупівельного словника. Також відповідно до пункту 5 розділу I Порядку № 708 замовник може визначити окремі частини предмета закупівлі (лоти) за показниками четвертої–восьмої цифр Єдиного закупівельного словника, обсягом, номенклатурою надання послуг.

Пунктом 21 частини 1 статті 1 Закону визначено, що послуги — це будь-який предмет закупівлі, крім товарів і робіт, зокрема транспортні послуги, освоєння технологій, наукові дослідження, науково-дослідні або дослідно-конструкторські розробки, медичне та побутове обслуговування, найм (оренда), лізинг, а також фінансові та консультаційні послуги, поточний ремонт, поточний ремонт з розробленням проєктної документації.

Наприклад, замовник планує закупівлю послуги «Послуги з організації шкільного харчування (готування їжі)» відповідно до ДК 021:2015 «Єдиний закупівельний словник». Згідно з Єдиним закупівельним словником ДК 021:2015 «Послузі з організації шкільного харчування (готування їжі)» відповідає код 55321000-6 — Послуги з готування їжі. Але вибрати для закупівлі такий код замовник не може, адже предмет закупівлі, відповідно до Порядку № 708, визначається за четвертим знаком. Тому для такої послуги предмет закупівлі визначається за кодом: 55320000-9: Послуги з організації харчування ДК 021:2015 Єдиного закупівельного словника, а саме за 4 цифрою до першого нуля: Послуги з організації шкільного харчування (готування їжі), код 55320000-9 — Послуги з організації харчування за ДК 021-2015 Єдиного закупівельного словника. 

Для послуги, так само як і для товару, після того, як визначено предмет закупівлі, заплановано і оприлюднено річний план (зміни до річного плану) в електронній системі закупівель, переходимо до унесення інформації щодо предмета закупівлі послуг в оголошення, оприлюднення яких передбачено Законом, відповідно до пункту 14 Порядку № 1082, де в окремих електронних полях зазначається інформація, визначена пунктом 12 та абзацами другим-четвертим пункту 13 цього Порядку, та інформація щодо:

  1. назви предмета закупівлі;
  2. коду предмета закупівлі відповідно до класифікаторів;
  3. назви послуги кожної номенклатурної позиції предмета закупівлі;
  4. коду послуги, визначеного згідно з Єдиним закупівельним словником, що найбільше відповідає назві номенклатурної позиції предмета закупівлі.

Тобто при оприлюдненні оголошення про проведення відкритих торгів в електронній системі закупівель зазначається така інформація:

  1. Узагальнена назва закупівлі: Послуги з організації шкільного харчування (готування їжі) 
  2. Код предмета закупівлі відповідно до Єдиного закупівельного словника за показником четвертої цифри підтягується в оголошення автоматично (з річного плану).
  3. Конкретна назва предмета закупівлі: Послуги з організації шкільного харчування (готування їжі).
  4. ДК 021:2015: 55321000-6 — Послуги з готування їжі.

Отже, щоб правильно визначити предмет закупівлі і так само правильно оприлюднити всю необхідну інформацію, треба керуватися Законом, Порядком № 708 та Порядком № 1082.

Щоб бути в курсі змін закупівельного законодавства, візьміть участь в офлайн-навчанні «Дводенне підвищення кваліфікації для замовників», яке буде проводити Академія Радник 23–24.02.2023.

Картинка з сайту radnyk.academy

Картинка з сайту radnyk.academy

Зареєструватися на навчання  ↗

Якщо виникли додаткові питання або потрібна правова допомога в тому чи іншому питанні щодо законодавства у сфері публічних закупівель, скористайтесь послугами Агентства.

Рекомендуємо:

Супроводження в АМКУ

Якщо вашу закупівлю оскаржили, ми проаналізуємо скаргу чи пропозицію учасника та допоможемо написати грунтовне пояснення на захист інтересів замовника.

ЗАМОВИТИ ВІД 2 490 грн ↗

Вікторія НЕХТА, 

юрист ТОВ «Тендерне агентство Радник